Gipsplaten moeten minimum op 1cm van de rand worden vastgeschroefd. Duw de gipsplaat daarbij altijd goed tegen de onderstructuur. Gipsplaten moeten met een afstand van maximum 25cm tussen de schroeven (verspringend van de ene plaat op de andere) worden vastgeschroefd. Gipsplaatschroeven zijn zelfborend.
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Zorg ervoor dat de langsnaden tussen de stucplaten minimaal 5 mm en maximaal 8 mm open staan. Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Regelwerk stellen met uitvulplaatjes
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Hoeveel schroeven gipsplaat plafond
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter. Dit komt overeen met de hart op hart afstand van de latten (30 centimeter).
Je kan de gipsplaten horizontaal of verticaal bevestigen. De verticale methode is de meest handige en biedt meer stevigheid.
Met een dubbele laag gipskartonplaten kan je de geluidsisolerende eigenschappen van een wand al flink verbeteren. Door een dubbele laag gipsplaten aan te brengen tegen een wand, verhoog je de massa. En voldoende massa is erg belangrijk als je de strijd wil aanbinden met lawaaihinder.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Het bevestigen met spijkers
Spijkeren doe je met een bolkophamer. Met deze ronde kop kan je de spijkerkop verzinken in de gipsplaat. Neem spijkers van ongeveer 30 mm lang voor het bevestigen van de gipsplaten. De maximale spijkerafstand is 20 cm.
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Om de gipsplaten vast te schroeven wordt om de 25- 30 cm een gipsplaatschroef in de plaat geschroefd. Voor een standaard gipsplaat (niet te veel afgezaagd) betekend dit dat er gemiddeld tussen de 20- 30 schroeven nodig zijn om de plaat te bevestigen.
Welke voorstrijk voor gipsplaten gebruiken
Voor het behandelen van gipsplaten kan het beste gebruik gemaakt worden van het Bouwbestel huismerk Voorstrijk of Flevopol Universeel Hechtmiddel. Dit laatste middel is toepasbaar op alle ondergronden en is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 liter, 5 en 10 liter.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Meest toegepast is 9mm multiplex, underlayment of osb.
Net als platen die op plafonds worden aangebracht, hebben gipsplaten die op wanden worden aangebracht, geluiddempende en brandwerende eigenschappen. Voor Metal-studwanden is gipsplaat met vier afgeschuinde zijden de beste keuze omdat de naden van platen netjes kunnen worden afgewerkt.