De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
Laurier (Laurus) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Tranende ogen, slijm uit de neus, braken verlaagde bloeddruk krampen verlamming de dood als gevolg. Laurierkers (Prunus laurocerasus) GIF: Bladeren en zaad. SYMPTOMEN: Dodelijk.
De vruchten van de laurierkers en de meeste sierkersen zijn echter niet eetbaar voor mensen. Ze zijn wel geschikt voor vogels. Dichte, bossige groenblijver met mooi glanzend blad. Kan worden gesnoeid als haag.
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes.
Leg de laurierblaadjes op de laden van uw voedseldroger. Zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen. Zet de voedseldroger op 38 graden en droog de laurier voor 12 tot 23 uur. Laurierblaadjes moeten volledig droog aanvoelen en als u erop duwt moeten ze breken.
Dat bevers ook laurierschors en –bast lusten, wist ikzelf ook nog niet, maar blijkbaar vindt een bever laurier ook lekker. Een witte merel (foto: Chantal Tijbosch). Op de foto hierboven zie je twee merels waarvan er een wit is.
Laurier (Laurus nobilis) staat niet in de lijst van meest giftige planten voor paarden. De laurierkers (Prunus laurocerasus), die vaak met de laurier wordt verward, is juist wel giftig. Ondanks dat de laurier waarschijnlijk niet giftig is, is het raadzaam te voorkomen dat je paard grote hoeveelheden van de plant eet.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Laurierblad geeft een aromatisch tintje aan met name soepen, stoofpotten, braadgerechten, marinades en sauzen. Maar vergeet de zurige groenten zoals rodekool en zuurkool niet, waarvoor laurier een echte aanrader is. Laat laurier langere tijd meestoven om de kracht ervan te benutten.
Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidige de smaak. Laurier is een prima smaakmaker in soepen, sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, peulvruchten en marinades. Laurier laat zich goed combineren met tomaten, azijn, varkensvlees en lamsvlees.
Laurier bereiden & bewaren
Heb je verse blaadjes over, droog ze dan op een bakplaat boven de verwarming. Je kunt ze dan langer bewaren. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekker kruidige smaak, vooral als je ze lang mee stooft of kookt. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
De liguster komt in Europa heel regelmatig voor als haag of in bossen. De liguster is extreem giftig, het eten van deze struik kan binnen enkele uren fataal zijn. Symptomen zijn kort na het eten van liguster diarree, koliek, verminderde coördinatie, stuiptrekkingen, koorts en een versnelde ademhaling en hartslag.
Alle onderdelen van de Portugese laurier en de laurierkers zijn namelijk giftig voor mensen. Verder hebben de laurierkers en de Portugese laurier een aantal opvallende uiterlijke kenmerken gemeen.
Laurierkers bevat blauwzuur en is dus giftig voor bijv. herkauwers. Pluimvee eet er echter niet van. Het groeit hard, blijft groen ook in de winter en kan erg goed tegen snoeien.
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Natuurlijk zijn er hagen waarvan de onderdelen niet giftig zijn. De gele kornoelje, de krentenboom, de weigela, de meidoorn en de vuurdoorn hebben allemaal eetbare vruchten, al hebben de laatste twee doorns die gemeen scherp kunnen zijn.
Je kunt de bladeren niet eten, je kookt ze mee in een gerecht, zodat ze smaak afgeven. Een paar blaadjes is vaak al voldoende. Zodra het gerecht klaar is, verwijder je de blaadjes. Laurier wordt vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels.
Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud.