Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Omdat ze in steeds meer producten zitten is het belangrijk om te weten of dadels gezond zijn en wat het met je lichaam doet als je drie stuks per dag eet. Dadels zijn vruchten die afkomstig zijn van palmbomen. Deze natuurlijke vruchten bevatten mangaan, koper, ijzer, calcium, magnesium en zwavel.
Het advies van twee stuks fruit per dag kennen we intussen allemaal wel. Een goede vuistregel om na te streven, want fruit zit vol vezels, vitamines en mineralen die je lichaam hard nodig heeft.
Doordat de vruchten rijk aan vezels zijn helpt het eten bij een goede stoelgang, gezonde darmwerking en een goede spijsvertering. Vijgen bevatten veel vitamine A en B welke bijdragen aan een gezonde huid en stofwisseling. Vijgen bevatten ook veel calcium en kalium. 100 gram bevat ongeveer 20% van de ADH calcium.
Naast de mineralen kalium, fosfor en ijzer bevatten vijgen ook veel magnesium. Dit mineraal heeft diverse functies in je lichaam. Het draagt onder andere bij aan het behoud van normale botten en tanden, vermindert vermoeidheid en ondersteunt de spierfunctie.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Gedroogde vruchten
Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen met de stoelgang. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking. Zijn die pruimen niet te pruimen? Probeer dan eens abrikozen of dadels.
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
"Die kun je toch niet met schil eten?" Jawel, je kunt verse vijgen met schil en al oppeuzelen.
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten. Pel de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Het is dus niet verstandig en gezond om grote hoeveelheden dadel te eten. De suikers in dadels zorgen net als geraffineerde suiker voor pieken in de bloedsuikerspiegel, want ook de suikers in dadels zijn snelle koolhydraten. Dus als je dadels gebruikt, gebruik ze dan gematigd.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dadels vallen onder de zogeheten steenvruchten. Ze zijn vooral erg populair in zuiderse en Arabische landen. Daar staan ze zelfs dagelijks op het menu.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Ze bevatten veel calorieën
Toch moet je opletten hoeveel je er eet. Dadels zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram. Je eet als snel meer dan je doorhebt, dus ben je ervan bewust dat je niet te veel in één keer moet eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt aankomt in gewicht.
Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.