Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
Maak in één van de drie donkere plekjes bovenop de kokosnoot een gaatje. Dit kan je doen met een puntig scherp mesje of draai een gaatje met een kurkentrekker. Dit zal niet veel moeite kosten. Al snel kan je er een rietje in doen of giet het vruchtwater leeg boven een glas.
Een volgroeide kokosnoot is donkerbruin, heeft een vezelig oppervlak en bevat veel vruchtvlees, oftewel kokosvlees. Kokosvlees bevat de vitamines C, E en K, en verschillende B-vitamines. Daarnaast bevat het onder andere de mineralen kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink.
De aanbeveling per dag is ongeveer 30 gram dus dan zit je al bijna op de helft. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmwerking. Daarnaast helpen ze ook bij het voorkomen van een te hoog cholesterol en suikerziekte.
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Kokosnoot bereiden & bewaren
Bewaar de verse kokos nog 2-3 dagen in de koelkast. Kokoswater kun je, na openen, 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Voor de exacte bewaartermijn volg je het bewaaradvies op de verpakking op. Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Dat vruchtvlees van de rijpe noot is altijd omhuld door een eetbaar donkerbruin vliesje. Zo heeft Moeder Natuur het beslist. Je kan het naar smaak en goesting wegschillen met een dunschiller, in het geval je niet verzot bent op de taaie textuur ervan.
Ze komen in de meest uiteenlopende gerechten van pas, van (kokos)soep tot ingrediënt in salades. De harde schil maakt de vrucht een perfecte basis voor een kokosnootbowl. En trakteer jezelf gerust op een verfrissende smoothie met het verse kokoswater.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Een kokosnoot of klapper is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het mesocarp (het vruchtvlees) niet vlezig maar vezelig is.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Er zitten 447 kilocalorieën in 1 stuk (110 gram) kokos, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kokos, vers'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
De makkelijkste manier is om de kokosnoot in een keuken- of theedoek te wisselen en er met een hamer op dezelfde plek op te slaan. Dan gaat hij vanzelf open. Je kunt ook de kokosnoot in je hand houden en met de dikke achterkant van een groot mes op de kokosnoot slaan in het midden.
Verse kokosnoot invriezen
Stop de verse kokos in een diepvrieszakje (of -bakje) en plaats deze in de vriezer. Schrijf op het zakje de datum waarop je het kokosvlees hebt ingevroren. De verse kokos is ingevroren bij -18 graden, zo'n 6-8 maanden houdbaar.
cocoanut {znw.} coconut {znw.}
Kokosnoot bestellen | Albert Heijn.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.