Honingraat is ontzettend gezond en zonder problemen te consumeren. Het is 100% natuurzuiver en erg lekker. Als je besluit raathoning aan te schaffen dan zijn de raten van bijenwas compleet door de bijen gebouwd en zitten vol met honing. De honing en de raat is volledig te consumeren en kan je van de panelen afschrapen.
Rauwe honing wordt veel gezocht vanwege alle gezonde eigenschappen die deze honing heeft. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt ten goede van de weerstand, hooikoorts-klachten, luchtweginfecties en zelfs bij wonden op de huid. Het bevat gezonde vitaminen en mineralen! Raathoning wordt direct uit het raam gesneden.
Verse honingraat eten
Ook jij kan dan proeven van dit meest zuivere product in totaal onbewerkte toestand. Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak!
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Honingraat is ontzettend gezond en zonder problemen te consumeren. Het is 100% natuurzuiver en erg lekker. Als je besluit raathoning aan te schaffen dan zijn de raten van bijenwas compleet door de bijen gebouwd en zitten vol met honing. De honing en de raat is volledig te consumeren en kan je van de panelen afschrapen.
Re: Honingraten bewaren
Als je een grote broedstoof( 2deurs koelkast) hebt ze op 35 graden bewaren. Beroepsimkers hebben een kamer waarin ze de de bakken met de te slingeren kunnen opslaan op de juiste temperatuur. Bovendien kunnen ze dan de luchtvochtigheid regelen zodat de honing nog wat droogt als dat nodig is.
Ook wel bijenraat genoemd, bestaat uit zeshoekige cellen en bevindt zich in een bijenkast, -korf of -nest. De raten zijn gemaakt van bijenwas. De werkbijen (dus niet de darren of de koningin) vormen de cellen met hun bovenkaken en poten en onderhouden ze zorgvuldig.
Re: raathoning bewaren
Je bewaard deze honing koel droog -niet in de schuur- en zorg dat het voor het einde van het jaar van eigenaar is verwisseld. Op een gegeven moment gaat ook verzegelde honing "zweten".
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken. Ze krijgen van ons geen begin, maar ze bouwen de raten van bijenwas puur natuur. Daar brengen ze dan de honing in. Wanneer de honing rijp is verzegelen de bijen de cellen met een wasdekseltje.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Ook wordt wel gezegd dat honing goed is voor de gezondheid: door de grote hoeveelheid glucose en fructose kan je energie-level worden opgekrikt en bij verkoudheid wordt de keel gesmeerd. Honing is met name heerlijk in combinatie met yoghurt en noten.
Imkers. Koop jouw honing direct bij de bron, bij een lokale imker of imkervereniging!
Feit: honing bevat minder calorieën dan suiker.
100 gram suiker levert 400 kcal. Bij honing is dat 300 kcal.
Conclusie. Honing is een natuurlijke zoetstof die weinig bewerkingen heeft ondergaan. Net zoals witte suiker bestaat het hoofdzakelijk uit enkelvoudige suikers die snel worden opgenomen in het bloed. Of de bioactieve stoffen uit honing een positief effect hebben op onze gezondheid is niet aangetoond.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie! Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.