Een onderzoek van Purdue University kwam tot de conclusie dat gekweekte vis doorgaans een hoger vetgehalte heeft dan wilde vis, wat te wijten is aan de ingrediënten in hun voer. De onderzoekers concludeerden ook dat gekweekte vis over het algemeen meer omega-3 en omega-6 bevat.
''Vis bevat veel nuttige stoffen voor je lichaam, dat geldt voor zowel gekweekte als gevangen vis”, gaat ze verder. “Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op sterfte aan bepaalde hartziekten'. ' Het Voedingscentrum adviseert daarom één keer per week vis te eten.
Kweekvis is evengoed lekker, maar de structuur van het visvlees is anders als de vissen onder andere omstandigheden leven dan wanneer ze in het wild zouden zwemmen. Afhankelijk van het voer en de leefruimte heeft kweekvis net als wilde vis een smakelijk en gezond (omega 3-)vetgehalte plus een stevige vleesstructuur.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
De grootste problemen bij visserij en kweekvis is dat er te grote aantallen vissen worden gevangen en dat 'humane' dodingsmethoden vaak niet worden toegepast.
Kweekvis in open water
De milieubelasting van open kweeksystemen zit onder andere in medicijnen (antibiotica), voer, mest, chemicaliën en afval. Dit kan in kuststreken overbemesting en vervuiling veroorzaken. Verder wordt veel kweekvis gevoerd met wilde vis: de vangst hiervan kan leiden tot overbevissing.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
De voedingswaarde van gekweekte zalm is gelijk aan die van zijn wilde tegenhanger. Er is een hoop wetenschap en innovatie besteed aan het perfectioneren van het dieet en de leefomstandigheden van gekweekte zalm om ervoor te zorgen dat ze hun wilde tegenhangers zo goed mogelijk benaderen.
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Colruyt werd verkozen tot 'Beste supermarkt voor verse vis'.
Er zijn verschillende voordelen aan het eten van wildgevangen vis. Ten eerste kan wildgevangen vis meer voedingsstoffen bevatten dan gekweekte vis . Ze hebben ook vaak een lager kwikgehalte, omdat ze niet worden blootgesteld aan dezelfde vervuiling als sommige gekweekte vissen. Ten tweede is wildgevangen vis voor sommigen lekkerder dan gekweekte vis.
Duurzaam gevangen of gekweekte vis is te herkennen aan een keurmerk. De overheid probeert samen met de visserijsector nieuwe vismethodes te ontwikkelen die goed zijn voor de economie en de schade aan de natuur beperken. Ongeveer de helft van de vis die in Nederland gegeten wordt, is geteeld.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Net zoals er zorgen zijn over de gezondheid van antibiotica die worden gebruikt bij vee, zoals kippen en runderen, krijgen ook gekweekte vissen antibiotica , die we binnenkrijgen als we vis eten. Wat maakt gekweekte vissen anders dan in het wild gevangen vissen? In het wild gevangen vissen hebben de vrijheid om in het water rond te zwerven en elke prooi te eten die ze willen.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Kies vis en schelpdieren die minder kwik bevatten, zoals zalm, forel, tilapia, kabeljauw, tong, sardines, garnalen, oesters en andere schelpdieren . Voor de meeste gezondheidsvoordelen kiest u vette vis, zoals zalm, forel, haring, makreel en sardines. o Deze vissoorten bevatten gezonde omega-3-vetzuren.
In Nederland krijgen we PFAS vooral binnen via vis. In magere én vette vis kan veel PFAS zitten. Vooral kabeljauw bevat gemiddeld genomen een hoog gehalte, terwijl zalm bijvoorbeeld veel minder PFAS bevat.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
"Zowel wilde als gekweekte zalm kunnen verontreinigingen bevatten zoals PCB's, dioxines, bepaalde pesticiden en zware metalen, bijvoorbeeld methylkwik. Deze stoffen zijn potentieel kankerverwekkend. Bij regelmatige consumptie kunnen ze zich ophopen in het menselijk lichaam.
Atlantische zalm is gekweekt, bevat meer calorieën en heeft een minder gezonde omega-3 tot omega-6 verhouding dan Alaska zalm. Alaska zalm is wild, heeft een gunstigere omega-3 tot omega-6 verhouding en bevat minder verontreinigingen .
Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten. Als je echt iedere dag veel vis uit de zee eet ontstaat er een te veel aan kwik in je bloed.
Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie.
In haring zitten veel gezonde vetten.Deze vetten bevatten omega 3 wat zorgt voor gezonde hersenen en het tegengaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook gezond omdat de vetzuren van omega 3,6, en 9 die de haring bevat onverzadigde vetzuren zijn.