Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Op sap. Ananas uit blik is minder ongezond dan je misschien zou denken. Bij ananasschijven op sap, dus niet op siroop, scheelt de voedingswaarde niet zo veel met die van een verse ananas.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden.
Nierbeschermend. Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren. Diepvriesfruit is een stuk goedkoper dan vers fruit.
In de coating van een blik kan Bisfenol A (BPA) zitten. Als je te veel BPA binnenkrijgt, kunnen er schadelijk effecten optreden. Dit gebeurt alleen bij hoge blootstelling, ver boven de Europese normen die er zijn. Mensen met een normaal voedingspatroon komen niet snel aan de maximale hoeveelheid.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Het gezondste ontbijt: fruit, groenten en eiwitten
Een bakje fruit (voor de vezels, vitaminen en fructose) met magere, suikervrije kwark of yoghurt, of nog beter: een plantaardige variant (voor de eiwitten en het verzadigingsgevoel), zijn het beste voor je lichaam.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Asperges zijn rijk aan vitamine E en stimuleren de productie van hormonen die nodig zijn voor actieve seks. Bananen: dit fruit is vooral goed voor de heren. Ze zitten vol enzymen, zoals bromelaïne, die goed zijn voor hun libido. Bovendien leveren ze veel energie, omdat ze vitamine B bevatten.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.