Op zoek naar een ideaal tussendoortje voor je dieet? Dan zit je goed met de galiameloen. Want dat fruit bevat heel weinig calorieën, maar laat je wel met een vol gevoel achter. Geen dikmaker dus, die galiameloen.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen. Vergeet niet: afwisseling is belangrijk.
Er zitten bijvoorbeeld vezels in, die goed zijn voor je weerstand, darmen en ontlasting, en ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk afvalt zonder hongergevoel te ervaren. Meloen bevat weinig calorieën en juist veel vitamines en mineralen. Ook fijn: het vocht uit meloen draagt bij aan een verzadigd gevoel.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Dit zomerse fruit, rijk aan vitamine C, bevat veel water en is enorm dorstlessend. Maar zijn meloenen ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen? Meloen zijn echter moeilijker verteerbaar en kunnen bij mensen die lijden aan prikkelbare darm een opgeblazen gevoel, winderigheid en een laxerend effect uitlokken.
Je kunt eventueel ook meloen eten, want daar zit veel water. Door 's avonds een paar stukjes meloen te eten, blijf je goed gehydrateerd. Bovendien zorgt meloen ervoor dat je geen last krijgt van je maag na een zware maaltijd.
Watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor zo'n 95 procent uit water. Ben je dus op zoek naar een echte dorstlesser? Dan is deze meloensoort voor jou de beste keuze. Lekker om een aantal slices mee te nemen naar het strand!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Watermeloen (7,5 gram)
Bewaartip voor dit product
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Als we naar de macronutriënten kijken, bevat de galia meloen vooral koolhydraten. 16 gram, om precies te zijn, waarvan 14 gram fruitsuikers en 2 gram vezels. Daarbij komt dan nog 1 gram eiwit en geen vet, wat betekent dat één galia meloen ongeveer 60 calorieën levert. Niet heel veel voor een zoete versnapering!
De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Galiameloenen zijn niet moeilijk te kweken. Ze zijn ontwikkeld in Israël door de kweker Zvi Karchi. Deze meloenen groeien nu in Brazilië, Spanje, de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, Costa Rica en Panama.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.