Buffelmozzarella bevat meer verzadigde vetten dan koemozzarella.Hiervan moet je niet te veel binnenkrijgen omdat ze de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Maar het gaat slechts om een klein percentage; de overige vetten zijn onverzadigd. En dat zijn de gezonde vetten.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
Net als veel andere soorten kazen kan mozzarella worden gegeten als je wilt afvallen. Ten eerste kunnen de eiwitten ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit maakt het makkelijker om minder te eten.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 1163 kJ / 281 kcal. Vetten 25 g waarvan verzadigde vetzuren 18 g. Koolhydraten 0.5 g waarvan suikers 0.5 g.
Kies voor mozzarella waar in ieder geval minder dan 2 gram zout per 100 gram in zit. Als richtlijn kun je 40 tot 50 gram per dag kaas (zoals mozzarella) per dag aanhouden.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Mozzarella kan gemaakt worden van twee soorten melk: koemelk of (water)buffelmelk. Buffelmozzarella is een stuk romiger en intenser van smaak dan mozzarella die gemaakt is van koemelk, maar dit merk je dan ook in de prijs. Ook is de textuur van beide kazen net even iets anders.
Omdat er meer koeien zijn dan buffels wordt er meer gewone mozzarella gemaakt. Maar buffelmozzarella is veel lekkerder van smaak.Dit komt omdat de buffel een ander eetpatroon heeft dan de koe. Daardoor is de smaak veel voller en ook wat zuurder en heeft meer karakter en een zachte structuur.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
De supermarkttest
Met een 6,4 kwam de Albert Heijn Biologische Buffelmozzarella als beste buffelmozzarella uit de test. Bij dezelfde supermarkt koop je ook de beste koemelk-mozzarella. De Albert Heijn Biologische Mozzarella verdiende daar een 7,0.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen. Ben je dol op vette kaassoorten? Beperk dit dan zoveel mogelijk en eet dit niet dagelijks.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
'Echte' mozzarella is Italiaanse Mozzarella di Bufala Campana. De traditionele delicatesse is vrij duur, omdat buffels weinig melk produceren. Maar de prijs is niet de (enige) reden om het zachte bolletje kaas links te laten liggen.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon.Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
De beste mozzarella uit de supermarkt
Eén van de panelleden vertelt: “De mozzarella is goed op smaak en romig, zonder direct uit elkaar te vallen.” Een ander panellid beschrijft de mozzarella van Galbani als volgt: “Goede textuur en prima smaak.” Deze variant wordt overigens gemaakt met koemelk.
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) mozzarella. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mozzarella'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Mozzarella di Bufala DOP is Italiaanse topklasse. De zwarte waterbuffels van de uitgestrekte groene weidevlaktes rondom Napels staan aan de basis van deze overheerlijke buffelmozzarella. Hij is gepasteuriseerd en in pekelwater verpakt zodat deze zachte jonge kaas jou in alle gezondheid en volop vers bereikt.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.
De beste Mozzarella wordt gemaakt van de melk van waterbuffels. Het hart van de kaas is romig zacht en de smaak is mild, maar tegelijk rijk aan vele subtiele smaaknuances, van licht zoet, tot melkachtig en...iets kruidig.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Burrata is duidelijk een stuk vetter. Hierdoor bevat deze in vergelijking met mozzarella meer calorieën en minder eiwitten. Veel voedingsdeskundigen zullen zeggen dat mozzarella de gezondere variant is, mede doordat mozzarella minder verzadigd vet en cholesterol bevat.