Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Briketten bestaan uit vermalen houtskool, gecombineerd met (soms natuurlijk) bindmiddel. Hetzelfde geldt voor kokosbriketten, alleen zijn deze milieuvriendelijker omdat er voor kokosnoten geen bomen worden omgehakt. Briketten worden gelijkmatig heet en blijven lang op een constante temperatuur.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Uit bruinkoolbriketten komen stikstofoxiden (NOx), fijnstof, zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO) vrij. Verder komen bij het stoken giftig arseen en zink in de lucht.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
De beste manier om je barbecue af te laten koelen is door alle luchtroosters dicht te draaien en te wachten. Op deze manier krijgen de kolen of briketten namelijk geen zuurstof meer en zullen deze langzaam uitgaan.
Alles is goed. De stylisten zeggen: “Als je een vrouw bent, draag je een zomerjurkje, een rok of broek met een mooie top naar een casual event. Mannen dragen een kaki broek of short met overhemd, een trui of een poloshirt.
Stap voor stap barbecueën
Een gasbarbecue en een elektrische barbecue zijn in 10 minuten op temperatuur. Houtskool heeft een half uur tot een uur nodig. Er zijn dan geen vlammen meer en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as.
“Bruinkool was er al lang voor atoomenergie of aardgas. Het voorzag generaties van levensonderhoud. Vooral in de voormalige DDR, waar bruinkool driekwart van de energie opwekte.
Volgens Verkooijen is bruinkool niet veel slechter dan steenkool: “Het is natter en heeft daardoor een iets kleiner rendement. Het heeft dus een paar procent meer CO2-uitstoot, maar veel verschil is er niet.” Verkooijen heeft drie criteria waarop hij brandstoffen beoordeelt en daarbij scoort bruinkool niet slecht.
Vergelijking met hout
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Als je het aan ons vraagt zijn het deze Weber Briketten! De Weber Briketten komen in een duo pack van 8 kg, waardoor je waarschijnlijk genoeg hebt voor de hele zomer en er ook volgend jaar nog genoeg mee kan. Ze branden erg langdurig, veel langer dan houtskool, en dat kan zorgen voor een verrukkelijk lekkere steak.
Afhankelijk van jouw BBQ kun je deze behoorlijk opstoken. De luxe varianten kunnen vaak tot 400 graden komen wanneer je alle schuifjes openzet. Een gemiddelde kolenbarbecue daarentegen zal gemakkelijk aan de 250 graden komen wanneer je voldoende kolen gebruikt.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Een goede lekbak voor de BBQ biedt dan uitkomst. De druippan vangt al het vet, vocht en andere restjes op zodat je kolen en plate setter schoon blijven. Als je de druippan daarnaast nog vult met een beetje water verhoog je ook nog de luchtvochtigheid en dit zorgt ervoor dat je gerechten extra sappig worden.