Het vlees heeft niet alleen een heerlijke smaak, het is ook nog eens een héél gezond stuk vlees! Zo bevat de Bavette onverzadigde vetzuren, goed tegen hart- en vaatziekten en daarnaast heeft het een hoog CLA gehalte en dit vermindert de kans op kanker.
Het wordt vaak 'de slagerssnede' genoemd, omdat het door slagers wordt gereserveerd voor hun eigen genot! De reden hiervoor is dat het relatief goedkoper is dan andere stukken, maar steeds bekender wordt om zijn rijke, diepe smaken vanwege de hoge mate van zeer fijn intramusculair vet (marmering) .
Biefstuk is malser, terwijl bavette een steviger stuk vlees is. Is bavette mals vlees? Bavette kan zeer mals zijn als het op de juiste manier wordt bereid. Door het vlees haaks op de draad te snijden en kort te grillen of bakken op hoge temperatuur, blijft het sappig en mals.
Lang leve de lever! Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Gezondheidsvoordelen
Rijk aan essentiële vitaminen en mineralen : Bavette steak zit boordevol B-vitaminen, waaronder B12, die de vorming van rode bloedcellen en neurologische gezondheid ondersteunen. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden zink en ijzer, belangrijk voor immuunfunctie en energieproductie.
Bavette is een mager stuk vlees en bevat zelden vet , dus het is onwaarschijnlijk dat er marmering of bijsnijdingen in zitten. Het is langwerpig van vorm en plat omdat het dunner is gesneden dan gemiddeld om het gemakkelijker te kauwen. Bavette moet een rijke rode kleur hebben.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Onbewerkt mager varkensvlees past ideaal in een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en gezonde mineralen. Een varken bevat procentueel gezien veel vet. De vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, worden ook verwerkt in allerlei ongezonde vleesproducten.
Voor het avondeten mag je wederom 100 gram mager vlees, vis of kip nemen. Je kunt hierbij kiezen uit de magere vleessoorten, kipfilet of kalkoenfilet, vele vissoorten en haas of ree. Mager onbewerkt vlees en vis staan in de Schijf van Vijf.
Het eten van veel rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Het vlees heeft niet alleen een heerlijke smaak, het is ook nog eens een héél gezond stuk vlees! Zo bevat de Bavette onverzadigde vetzuren, goed tegen hart- en vaatziekten en daarnaast heeft het een hoog CLA gehalte en dit vermindert de kans op kanker.
Bak eerst op de rare kant van medium rare - misschien twee of drie minuten aan elke kant maximaal en laat dan langer rusten, tot wel 20 minuten op een warm bord op een warme (niet hete) plek, tot het bijna op kamertemperatuur is. Snijd in vingerbrede plakken, van boven naar beneden dwars op de draad, vlak voor het serveren.
Bavette is dus een heel ander soort steak dan ossenhaas. Bavette heeft meer smaak en bite dan ossenhaas, maar is minder mals en sappig. Bavette is geschikt voor mensen die houden van een stevige en smaakvolle steak, terwijl ossenhaas geschikt is voor mensen die houden van een zachte en sappige steak.
Het wordt ook wel runderbavette genoemd. Vroeger werd bavette vlees ook wel halve maan of vinkelap genoemd. Omdat het werkvlees is, is het een stukje steviger dan een normale biefstuk. De bite is stevig en verder is de vinkelap bijzonder smaakvol.
Bavette steak heeft een grove nerf, wat betekent dat de spiervezels meer zichtbaar zijn in vergelijking met andere stukken. Deze textuur geeft de steak een licht taai en vlezig mondgevoel.
Een goed bewaard geheim onder steakliefhebbers, de bavette steak vindt zijn oorsprong in de Franse keuken. De term "bavette" komt van het Franse woord voor "slabbetje" of "kwijldoek", verwijzend naar de langwerpige, enigszins platte vorm van de snede .
Helpt bij gewichtsbeheersing: Mager rundergehakt eten als bron van eiwitten kan u helpen om u langer vol te voelen, wat mogelijk helpt bij gewichtsbeheersing . Ondersteunt de gezondheid van de botten: Rundergehakt bevat fosfor, dat samen met calcium zorgt voor sterke botten en tanden.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Suiker beperken zou dus in theorie een positief effect hebben. Alle wetenschappelijke studies om de relatie tussen suiker en tumorgroei aan te tonen gebeuren echter op dieren.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.