Orale seks is net zo gevaarlijk als 'gewone' seks.Daarbij verhoogt het het risico op keelkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Als mensen orale seks hebben (gehad) met verschillende partners, wordt de kans op keelkanker nog groter, aldus de onderzoekers.
Conclusie. Onderzoekers vinden een verband tussen het aantal orale-sekspartners en een verhoogd risico op een HPV-besmetting van de mond- en keelholte. HPV is een virus dat kanker van mond- en keelholte kan veroorzaken, al blijft dit risico extreem klein. Mond- en keelkanker komt vooral bij rokers en drinkers voor.
Zowel via likken als pijpen én bij gelikt of gepijpt worden, kan het HPV-virus doorgegeven worden. Dit virus veroorzaakt genitale wratten en kan baarmoederhalskanker bij de vrouw en peniskanker bij de man veroorzaken. Orale seks zou ook de kans op keelkanker ten gevolge van een HPV-besmetting gevoelig verhogen.
Virus. Dit risico wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het zogenaamde Humaan Papilloma Virus (HPV), dat bij pijpen of beffen kan worden overgedragen. Het virus kan in sommige gevallen tot de ontwikkeling van keelkanker leiden.
Maar wat ook blijkt: niet veel mensen doen überhaupt aan orale seks. Van de ruim 900 ondervraagden zegt 26% van de vrouwen hun partner orale seks te geven, tegenover 10% van de mannen. Slechts 28% van de vrouwen zegt er ook echt van te genieten een blowjob uit te delen, terwijl dit bij de mannen een stuk hoger ligt.
In Amerika is orale seks al de grootste veroorzaker van keelkanker. En ook in ons land groeit de groep, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het VUmc. Jaarlijks krijgen 550 mensen in Nederland keelkanker. In 1990 werd keelkanker bij 5 procent van de gevallen veroorzaakt door orale seks.
ZWANGER WORDEN gaat niet via de mond, zoals in vroeger tijden wel is gedacht.
Heb je misschien een soa in je keel? Doe dan een soa test. Je kunt deze soa krijgen van orale seks, zoals pijpen en beffen. Je krijgt dan mogelijk klachten als keelpijn, moeite met slikken, vergrote lymfeklieren in de hals.
HPV. Ook het humaan papillomavirus (HPV) is een risicofactor voor keelkanker. Het virus kan in de keel terechtkomen door tongzoenen en orale seks met iemand die HPV heeft. Keelkanker die ontstaan is door een infectie met HPV komt steeds vaker voor.
Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn: roken, alcoholgebruik, het Epstein-Barrvirus (EBV) en het Humaan Papillomavirus (HPV). Andere mogelijke risicofactoren zijn: een slechte mondverzorging, ongezonde voeding en chronische irritatie van de keel door ontstekingen.
Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan. Ongeveer dertien hoog-risico typen HPV kunnen kanker veroorzaken.
Ondanks het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker overlijden jaarlijks meer dan 200 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Voor de andere HPV-gerelateerde kankers is er geen screening mogelijk om de kanker in een vroeg stadium op te sporen. Een HPV-infectie geeft meestal geen klachten.
Bij vrouwen rond de 30 jaar zijn 20 van de 100 vrouwen besmet met HPV. Bij de oudere leeftijdsgroepen is naar schatting 4 van de 100 vrouwen besmet met HPV. U kunt het virus lange tijd in uw lichaam hebben zonder dat u het merkt.
De enzymen die in speeksel zitten kunnen wel effect hebben op de kwaliteit van zaad. Denk nu niet dat speeksel een zaaddodende pasta is. Maar het kan effect op sperma hebben. Als je zwanger wil worden, zou ik er dus even mee opletten.
Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Dat betekent: een ziekte die je kunt krijgen door seks. En die je ook weer kunt doorgeven aan een ander. Dat kan gebeuren als je onveilig vrijt, dus zonder condoom.
Sinds 1981 neemt het percentage vrouwen dat de pil slikt jaarlijks toe, van 27 (1981) tot circa 45 (1994). Daarna neemt het pilgebruik iets af, tot 42 procent in 2002. De lichte afname van het pilgebruik de laatste jaren komt door de ziekenfondsverzekerde vrouwen.
Wat merk je als je HPV hebt? HPV kan de cellen in je baarmoederhals, geslachtsorganen of mond- en keelholte besmetten waardoor een HPV-infectie ontstaat. Vaak merk je niets van een besmetting met HPV en heb je geen klachten. Meestal ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op.
De enige manier waarop je verder kunt weten dat je HPV hebt als het virus is ontdekt door het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Of als je via je huisarts een uitstrijkje krijgt, omdat je klachten heb die baarmoederhalskanker kunnen zijn.
Symptomen. Meestal pijnloze, zichtbare en voelbare oppervlakkige zwellingen op de slijmvliezen of de huid van de genitaliën en anus, maar ook intern in de vagina, de baarmoederhals of het plaskanaal. Deze virussen worden overgedragen door seksueel contact.
De besmetting kan gebeuren via de huid (strelingen) of via besmette voorwerpen (handdoeken), maar ook wanneer besmette slijmvliezen in contact komen met gezonde slijmvliezen (vaginale, orale of anale seksuele betrekkingen). Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed.
De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar soms ook ontstaan er veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.
Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.
In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999).
Op dit moment is er geen effectieve antivirale therapie ondanks het feit dat infecties door deze virussen zeer vaak voorkomen. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat HPV-gerelateerde kankerontwikkeling kan worden geïnduceerd door oxidatieve stress.
HPV bij mannen kan niet worden getest. Wel kun je je laten onderzoeken door een van onze artsen als je genitale wratten hebt. Als die worden herkend, kun je meteen een behandeling meekrijgen.