Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.
Veilige en onveilige versleuteling
WEP-encryptie, een oude technologie die eenvoudig te kraken is (risicovol). WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig). WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
1. Ransomware-berichten. Ransomware-berichten zijn het meest zichtbare teken van netwerkaanvallen omdat ze vaak op de openingspagina van sites verschijnen en de toegang tot inhoud beperken, tenzij slachtoffers een bepaald bedrag betalen via een online betaling aan de hacker.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Een Wifi Hotspot is niets meer of minder dan een wifi netwerk net zoals je dat thuis hebt. Het verschil zit hem in de plek, een wifi hotspot creëer je zelf op een plek waar je dit nodig hebt en verder geen andere internet voorzieningen aanwezig zijn.
Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Thuis, maar ook op plekken waar een zogenoemd openbaar wifi-netwerk wordt aangeboden, zoals een café, hotel, camping en vliegveld. Iedereen kan en mag zonder gebruikersnaam of wachtwoord een openbaar wifinetwerk gebruiken.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.
Gebruik een VPN
Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en een server op internet. Een VPN-verbinding is een must wanneer je verbinding maakt met jouw bedrijf via een onbeveiligde verbinding. Een VPN-verbinding is versleuteld.
Gebruik een VPN
VPN's versleutelen uw dataverkeer en doen dienst als een beschermde tunnel tussen de client (browser) en server. De gegevens die door de tunnel gaan zijn niet zichtbaar voor hackers en deze kunnen geen toegang krijgen tot uw gegevens en de activiteiten die u online uitvoert.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Vertel de helpdeskmedewerker dat iemand je draadloze verbinding gebruikt. Als je draadloze modem/router geleverd is door je ISP, dan kunnen ze erop inloggen en onbevoegde gebruikers verwijderen. Beslis of je het draadloze netwerkwachtwoord wilt wijzigen.
Zoek een hotspot van je internetprovider.
Veel internetproviders hebben hotspots verspreid door het hele land, waar je als abonnee gratis gebruik van kunt maken. Dus als je thuis een internetabonnement hebt hoef je alleen even te zoeken op de website van je provider voor meer informatie.
Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Je IP-adres kan gebruikt worden om je apparaat te hacken
Er zijn duizenden poorten voor elk IP-adres. Een hacker die over je IP-adres beschikt, kan al die poorten uitproberen om een verbinding tot stand te brengen en zo je smartphone of computer binnendringen om informatie te stelen.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.