Start het gesprek “Ik wil graag even met je praten over iets waar ik het moeilijk mee heb.” Vertel je partner wat je bedoeling is met dit gesprek: “Ik wil graag met je praten om het samen leuk te hebben in onze relatie.” Je bent immers op zoek naar een afspraak of oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden.
Leg uit waarom iets een probleem voor jou is. Val de ander niet aan. Spreek vanuit je eigen gevoel. Zeg bijvoorbeeld 'Ik vind het moeilijk dat jij' in plaats van 'Jij doet dit of dat altijd.
Hoe voer je het goede gesprek in een conflict? Voor de-escalatie van een conflict zijn zelfreflectie (zelfkritiek), empathie voor de ander, een rationele afweging en het overwegen van meerdere opties nodig. Het welbekende luisteren, samenvatten en doorvragen helpt het goede gesprek te voeren waarin dit mogelijk is.
In het begin ervaar je vooral een warm gevoel en verliefde kriebels. Hoe verder in de relatie, hoe meer de veranderingen op zullen gaan vallen. Dat jij en je partner anders tegen zaken aankijken hoort erbij. Af en toe ruzie hebben of een flinke discussie aangaan met je partner, is normaal en zelfs gezond.
Ieder goed gesprek heeft een begin, een midden en een einde. Een goede start van het gesprek begint met een korte inleiding. Tijdens de inleiding kunt u samen met uw gesprekspartner bepalen hoeveel tijd u uittrekt voor het gesprek en wat voor onderwerpen u wilt bespreken.
Benaderingswijzen Volgens Prein bestaan er twee benaderingswijzen van conflicten: de structuurbenadering en de procesbenadering. De twee benaderingen van conflicten zijn aanvullende perspectieven van waaruit je naar conflicten kunt kijken en van waaruit je conflicten kunt begrijpen.
Het 'goede gesprek' is het plan-, functionerings- en beoordelingsgesprek in één. Waar in de traditionele HR-gesprekscyclus een duidelijk onderscheid bestaat tussen de drie gesprekken wordt in de methodiek van het goede gesprek deze drie gesprekken samengevoegd in één gesprek.
Wat is het verschil tussen een ruzie en een conflict?
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.
Oorlogen en gewapende conflicten zorgen altijd voor veel leed. Ze leiden niet alleen tot doden en gewonden, maar het zijn ook broedplaatsen voor grootschalige mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, verdwijningen en detentie zonder aanklacht.
Je kunt het conflict analyseren aan de hand van een drietal zaken: Welke conflictstijl heb je gehanteerd en welke stijl hanteerde de ander? Wat voor soort conflict is er? (doelen, methoden, gedrag of normen en waarden). Beschrijf het verloop van het conflict.