Een wond heeft ongeveer 2 tot 3 weken nodig om goed te genezen. Geef de wond voldoende rust en zorg ervoor dat deze niet opnieuw scheurt. Voorkom kracht op de wond. Een wond die opnieuw stuk gaat kan vaak niet opnieuw gehecht, gelijmd of geplakt worden.
Uw wond heeft rust nodig om te genezen. Indien u een wond aan uw arm of hand heeft, raden wij u aan deze 2 à 3 dagen hoog te houden en rust te geven door het gebruik van een mitella. Als u gaat slapen dient u de mitella af te doen.
U houdt altijd een litteken op de plaats van de hechting. U kunt het litteken soepel houden door een vette crème of anti-litteken crème te gebruiken nadat de wond gesloten is.
U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.
Droog houden
Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek. Ga niet in bad of zwemmen.
Er zijn geen ingrepen waarna u niet mag vliegen. Hou er wel rekening mee dat u niet te snel na een operatie op vakantie gaat. Wanneer er zich een probleem voordoet, dan is het fijn als u naar uw eigen arts kunt gaan.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Iedere wond laat min of meer een litteken na. Het is wel mogelijk om littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Kort nadat de wond gesloten is, kunt u het litteken inwrijven met vaseline om de huid soepel en goed doorbloed te krijgen.
Drink voldoende water.
Voldoende vocht is nodig om de afbraakstoffen van weefselbeschadiging (ureum, creatinine) uit het lichaam te verwijderen. Ook het wondvocht zelf betekent natuurlijk verlies van vocht. Praktisch gezien betekent dit dat u minimaal twee liter vocht per dag tot u moet nemen.
Ook mag u uierzalf / crème, Nivea, huidolie, of iets soortgelijks gebruiken. Gebruik liever geen vaseline; Neem een klein beetje crème / zalf. Met het topje van de pink heeft u in principe voldoende.
Deze bacteriën kunnen een infectie veroorzaken. Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid.De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Voor wondverzorging na plastische chirurgie is vaseline volgens Cromheecke dus het meest geschikt. 'Desondanks wordt er volop reclame voor littekencrèmes gemaakt, welke vooral veel duurder maar zeker niet beter zijn!
Verminder het risico op littekens
Bepanthen Wondgel* kan je helpen gedurende het genezingsproces. De wondgel vermindert namelijk ook het risico op littekens bij kleine wonden zoals schaafwonden, snijwonden en oppervlakkige brandwonden.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Hechtingen in het gezicht kunnen al na 3 tot 5 dagen worden verwijderd, omdat de bloedvoorziening daar erg goed is en de nadelen van littekens groter zijn. Hechtingen op de rug daarentegen blijven meestal het langst zitten vanwege de slechte doorbloeding.
Zo kun je iedere keer wanneer je hebt geplast, je wond naspoelen met water. Dep daarna voorzichtig droog met een beetje wc-papier of een schone zachte handdoek. Vaak vallen de hechtingen er na zo'n 7 tot 10 dagen vanzelf uit, of lossen ze op.
Kan ik met kleine wondjes in de zon? Als je wond nog niet helemaal geheeld is of de hechtingen zijn nog niet verwijderd, heb dan nog even geduld en vermijd de zon op je nieuwe huid. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een paar dagen daarvoor een brandwond hebt opgelopen.
Adviezen na een hechting
Het is beter om de wond minstens 72 uur (3 dagen) droog te houden. Nadat de wond nat is geworden, mag je de hechtingen droogdeppen (niet droogwrijven!) Een pleister over de hechtingen is niet nodig, maar het mag wel. Zorg dat de plek waar de wond zit, rust krijgt.
Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden. Nietjes laten vaak kleine puntjes achter, en daarom worden ze nooit op handen of gezicht gebruikt.