Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar. Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Hoe vaak moet je je tattoo insmeren? Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Insmeren Na het wassen en voorzichtig droogdeppen van je tattoo kan je huid flink droog aanvoelen. En te droge tattoo kan hierdoor kleine scheurtjes en barstjes oplopen wat de tattoo kan beschadigen. Daarom wordt er in heel veel gevallen geadviseerd om je tattoo in te smeren met een creme of balsem.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie. De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem)
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
| Tattoo zalf vs tattoo crème. De LCHV richtlijnen*** geven aan dat een aftercare-product een hoog percentage vet moet bevatten en Bepanthen Tattoo Zalf bevat dit (70% vet). Bepanthen Tattoo Zalf is namelijk een 'vettige' zalf die een beschermend laagje op de huid legt.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
Smeer je tattoo regelmatig in het liefst 2 a 3 keer per dag. Dit ligt er ook een beetje aan op welke plek hij zit en wat voor werk je bijvoorbeeld doet. Smeer vooral niet te dik! Je lichaam moet wel kunnen ademen.
Het is belangrijk dat je je tattoo vooral NIET laat uitdrogen. Waarom niet? Een uitgedroogde tattoo heelt minder mooi en je hebt meer kans op korstvorming.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
Ook tijdens het genezingsproces van je tattoo kunnen er dingen gebeuren. Bijvoorbeeld dat je inkt uitloopt, of dat je een ontsteking kunt krijgen. Mits je jezelf goed aan alle protocollen houdt zou dat niet moeten gebeuren, maar de kans is er natuurlijk.
Na 3-4 dagen ontstaan er kleine korstjes/ velletjes op je tatoeage, die vallen vanzelf eraf. NIET PULKEN. Dit kan namelijk lichte plekjes veroorzaken in de tatoeage. Na ongeveer een week zijn bijna alle korsten weg en het begint een beetje te jeuken…
De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer de eerste 5 à 6 dagen. Zoals gezegd onder het kopje Afdekken van de wond, werken wij met de second skin. Het voordeel van dit product is dat de tattoo nooit een open wond is.
Bepanthen Tattoo Zalf bevat een hoge concentratie dexpanthenol en ondersteunt het natuurlijke huidherstel van de getatoeërde huid (tattoo verzorging). Door de speciale samenstelling vormt de zalf een beschermend laagje op de huid. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af en laat haar ademen.
Smeer niet te dik, maar ook niet te dun met Bepanthen Tattoo Zalf. Door nauwkeurig te doseren sluit je de huid niet af maar leg je wel een beschermend laagje op je huid. Zo verzorg je je nieuwe tattoo optimaal. Bepanthen bevat 5% dexpanthenol, dat het natuurlijke huidherstel ondersteunt.
Het water kan ervoor zorgen dat de inktpigmenten uit de huid worden getrokken en zwembadwater bevat ook veel bacteriën die je tattoo zouden kunnen infecteren. Douchen mag wel natuurlijk. Maar niet te lang en liefst niet met te heet water, anders kan de tattoo uitdrogen.
Niet liggen op je net gezette tattoo
Probeer te voorkomen dat je op je tattoo gaat slapen. Dat is sowieso pijnlijk en komt het genezingsproces niet ten goede.
Zorg ook dat er de eerste weken geen (fijn) stof of chemische middelen in je wond kunnen komen. Dus werk je bijvoorbeeld in de bouw of als hovenier, zorg dan dat je tattoo goed bedekt is. Ook voor de dames die met make-up, haarverf ed. werken, goed je tattoo bedekken.