Om voorwaarts te gaan druk je beide kuiten vlak achter de singel kort en licht aan. Dat betekent dat je tegen de buik van je paard aanduwt en meteen weer ontspant. Om aan te draven geef je dezelfde beenhulp. Je moet dus niet 'knijpen' (je benen aanklemmen en vasthouden).
Om voorwaarts te gaan druk je beide kuiten vlak achter de singel licht aan in het ritme van de beweging, waarbij je met de handen toestaat dat het paard voorwaarts gaat. De beenhulp werkt alleen doelmatig in op het achterbeen dat in beweging is, niet op het achterbeen dat op de grond staat.
“Twee benen licht aanleggen net achter de singel, op de plek waar ze liggen als je in de normale houding zit. Trek je benen vooral niet op, leg ze ook niet verder naar achteren. Ze moeten natuurlijk en luchtig tegen je paard aanliggen, een 'ademend' contact.
Maar het is wel de beste manier om je paard te stoppen en weer rustig te laten worden. Let er wel altijd op dat je jouw lijf ontspant in een enge situatie. Je spieren los, geen gepiep, straal rust uit! Anders blijft het paard jouw angst/spierspanning voelen en dan zal hij echt niet rustig blijven of worden.
Geboorteaankondiging. Als de uitgerekende datum daar is, moet de merrie goed in de gaten gehouden worden. Het tijdstip van geboorte bij een paard is echter heel moeilijk te voorspellen. Merries kunnen gerust twee weken 'te vroeg' een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen.
Een paard op hol is niet zomaar bang of geschrokken. Het staat doodsangsten uit.Hij rent letterlijk voor zijn leven en raakt volledig in paniek. Een paard op hol is vaak niet meer voor rede vatbaar.
Door licht te rijden op het goede been is het voor een paard gemakkelijker om wendingen te lopen. Lichtrijden doe je op het buitenvoorbeen van een paard. Dat betekent dat jij moet staan als het buitenvoorbeen naar voren gaat. Dat kun je zien door even naar beneden te kijken, naar het buitenvoorbeen.
Naar voren = blij, geïnteresseerd. Zijwaarts afhangend = ontspannen, soezen in de zon, als de oren zijwaarts afhangen en tijdens een rit ritmisch meedeinen dan is je paard superontspannen! Naar achteren = geeft aan waar het paard zijn aandacht op richt, nl op iets achter zich (bijvoorbeeld naar de ruiter).
Het voorwaarts neerwaarts gaan kan met een volgende hand, dit is; in onverbroken contact tussen het paardenhoofd en de ruiterhand, én met een loslatende hand; waarbij het paard bij de geringste intentie de vrijheid krijgt om met het hoofd en de hals voorwaarts neerwaarts te gaan.
Om een goede aanleuning te krijgen is het belangrijk dat je de achterbenen van je paard op de juiste manier activeert. Het is de bedoeling dat hij zijn achterbenen verder naar voren zet en actief voorwaarts loopt. In reactie op jouw actief voorwaarts drijvende hulp brengt hij zijn hoofd en hals meer naar voren.
Als je naar rechts wilt, doe je je rechterhand iets naar rechts. Je linkerhand beweegt enigszins mee in die richting, zodat het voelt alsof je met twee handen die kant op stuurt. Maar je linkerhand mag niet over de manenkam aan de 'verkeerde' kant komen. Als je naar links wilt, doe je dit andersom.
Lage-impact sporten zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen zijn perfect om de circulatie in je benen te bevorderen en het zware gevoel in je benen te verlichten. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken.
Links van je paard lopen, opstijgen en afstijgen is achterhaald. Bij de meeste maneges in Nederland en Belgie leer je de Engelse rijstijl. Deze is afkomstig uit de cavalerie, een bereden legereenheid waarbij de soldaten vanuit het zadel vochten met onder andere zwaarden. Deze wapens droegen ze altijd aan hun linkerkant ...
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond.Dit kan met de lippen of met de tong.
De eerste is omdat het paard last kan hebben van koliek. Een andere reden is een hele gezonde. Paarden rollen om de huid te masseren en de huidporiën schoon te houden. Deze huidporiën zijn belangrijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur van het paard.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Wat betekenen de hoofdbewegingen van een paard? Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek.
Het is minder vermoeiend dan de verlichte zit, maar geeft het paard een beter ritme dan wanneer je blijft zitten.
Als je paard in de juiste galop aanspringt, beweegt zijn binnenvoorbeen vóór het buitenvoorbeen. In de verkeerde galop is dit andersom. Je vraagt je paard in de juiste galop aan te springen door je binnenbeen op of net achter de singel te leggen, en je buitenbeen ruim achter de singel.
De bovenkleding is iets minder belangrijk: een prettig zittend shirt of trui is prima.Als je een vest of jas draagt moet deze wel dicht zitten: sommige paarden en pony's vinden flapperende kleding eng. Lange, loshangende sieraden of sjaals zijn gevaarlijk.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genaamd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen. Waarom is nog niet bekend, maar bij paarden die hoofdschudden is deze zenuw gevoeliger voor het opvangen van prikkels.
Je paard kan heftig reageren op de kleinste dingen. Je paard is erg kijkerig, laat zich niet goed sturen en voelt als een bonk spanning. Ieder zandkorreltje dat verkeerd lijkt te liggen is voor jouw paard een aanleiding om te schrikken. . Je paard schrikt van tegenliggers op één of beide zijdes.