Paprika wortel hapje (vanaf 6 maanden) Maak de halve paprika schoon, verwijder de zaadlijsten, zaadjes en steel en snijd in kleine blokjes. Kook de blokjes gaar in ongeveer 9 minuten. Doe de gekookte paprika bij de gekookte aardappelen en wortel en prak of pureer alles met een klein beetje boter of olie.
Paprika is dus een lekkere en gezonde groente om toe te voegen aan een babyhapje.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.
Oranje en gele paprika's zijn het meest zoet en verfrissend en smaken daardoor uitstekend rauw in een salade of zo uit het vuistje. Ook puntpaprika's en minipaprika's zijn wat zoeter. Voor kinderen zijn dit ook lekkere, gezonde tussendoortjes om mee te nemen onderweg of naar school.
Veel kinderen lusten graag paprika, zo uit het vuistje of verwerkt in eten. Paprika is lekker vrolijk van kleur en de smaak is heerlijk zoet. Wist je dat paprika's meer dan twee keer zoveel vitamine C bevatten vergeleken met sinaasappels? Jij kunt als ouder je kind stimuleren om meer groenten en fruit te eten.
De paprika moet gewassen worden voor gebruik. Halveer en verwijder de zaadlijsten, de zaadjes en de steelaanzet. Kook paprika's gemiddeld 8 minuten. Paprika is ook goed rauw te eten of te roerbakken.
De schil van paprika is moeilijk verteerbaar voor sommige mensen, waardoor ze last van oprispingen of maagklachten kunnen krijgen. Paprika's worden ook nog eens zoeter en verfijnder van smaak als je ze ontvelt. Leg halve paprika's op een bakplaat met de snijkant naar beneden.
Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Start met enkele lepeltjes groentepap.Laat je kind zelf aangeven hoeveel het wil eten. Als je kindje stopt na enkele hapjes, geef je nadien nog melkvoeding bij. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Daarna blijft drinken natuurlijk net zo belangrijk, maar na 6 maanden kun je jouw kindje zelf af en toe water geven en het ook zelf leren drinken. Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag.
Je kan hierbij denken aan stukjes (zoete) aardappel, paprika of stronkjes broccoli. Kook deze groenten goed gaar voor je ze aan je baby geeft. Ongezoete pap. Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven.
Wat mag een baby van 6 maanden wel en niet eten en drinken? Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals: Groenten als broccoli, spinazie, pompoen, andijvie, bietjes, avocado, en sla.
Kijk goed waar jouw baby zelf behoefte aan heeft. Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden
Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst. Uitleg bij flesvoeding: Geef je baby 4 tot 6 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
Waarom je beter het vel van je paprika verwijdert
Maar ook qua smaak kan het ontvellen van je paprika een voordeel opleveren: het velletje is redelijk taai en bitter, terwijl het vruchtvlees net zacht en zoet is. Door de paprika te ontvellen, hou je dus het beste deel van je paprika over.
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
Een sterk immuunsysteem door vitamines
Met een halve rode paprika krijg je zelfs al ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Dit is overigens twee keer zoveel als de groene variant bevat. Naast vitamine C leveren paprika's ook provitamine A, vitamine B6 en vitamine E.
De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Alle paprika's zijn rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur, dus op dat vlak maak je altijd de juiste keuze! Er zijn ook puntpaprika's die je herkent aan de smallere en langere vorm. Deze smaken zoeter en hebben een dunnere schil, waardoor ze ook makkelijker te verteren zijn.
Een paprika roosteren doe je in de oven of in een grillpan. Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg dat de pan goed heet is. Strijk de paprika in met een beetje olie en gril deze vervolgens totdat hij zacht is en een geblakerd patroon heeft.
Waarom is groene paprika goed voor je gezondheid:
De nog groene paprika bevat ten opzichte van de rijpe paprika nog wat minder calorieën, maar ook net wat minder vitamines en mineralen. Wel bevat hij, samen met de gele paprika, de meeste vezels van de vier kleuren. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.