Hoewel sommigen denken dat koken met inductie gevaarlijk is voor de gezondheid omdat dit slecht is voor de bereiding van je voedsel door de straling van het systeem, is dit absoluut niet waar.
FEIT 1 - Inductiekoken is de veiligste manier van koken
Zonder pan geen warmte. Je kan jezelf hooguit aan de pan branden, maar dat is in alle gevallen van koken een risico. Het is zelf zo veilig dat inductie kookplaten steeds meer toegepast worden in woonvormen waar meer veiligheid nodig is zoals in bejaardenhuizen.
Inductiekookplaten genereren elektromagnetische velden. Dit zijn lage of middenfrequenties die schommelen tussen 20 en 100 kHz. Hetzelfde geldt voor veel apparaten in huis: televisie- of computerschermen, radio's, spaarlampen, Wi-Fi, magnetrons, babyfoons, enz.
Een inductie kookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model.
De nadelen van inductie
Anders wordt de pan niet warm. Vaak betekent dit dat u nieuwe pannen moet aanschaffen. Duurder: De inductiekookplaat is een stuk duurder dan andere soorten kookplaten, maar dit verdient zich uiteindelijk weer terug door het efficiënte koken.
Een magnetisch veld verwarmt de pan
In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld maken. Wanneer je hier een geschikte pan op zet, wordt deze heet. De kookplaat zelf wordt niet verwarmd. Omdat het verwarmen pas begint wanneer je de pan erop zet, gaat er weinig energie verloren.
Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat: die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.
Koken op inductieplaten is veiliger dan koken op gas omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zonder pan wordt de kookplaat dus ook niet heet. Je hebt niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan.
Bij inductie koken wordt niet de kookplaat, maar de pan zelf opgewarmd. Als de kookplaat aanstaat maar er geen pan op staat, gebeurt er dus niks. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit. Na het koken is er wel restwarmte aanwezig op de kookplaat, maar die koelt snel af.
Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren.
Met inductie koken 'lekt' er minder warmte
Met een stuk of 3 pannen op het vuur kan de temperatuur in de keuken snel oplopen. Dat is niet altijd fijn. De inductiekookplaat verwarmt daarentegen alléén de pan. Verder lekt er vrijwel geen warmte, waardoor de temperatuur in de keuken aangenamer blijft.
2023) ben je voor koken op gas gemiddeld € 45,- per jaar kwijt en voor koken op inductie € 70,-.
Wanneer je overstapt van gas naar inductie kun je vaak niet alle pannen meer gebruiken. Alleen magnetische pannen met een platte bodem zijn geschikt op een inductie kookplaat. Is jouw pan hol, bol, of niet magnetisch, dan kun je deze niet meer gebruiken.
Inductie is dan niet alleen goedkoper dan koken op gas maar zorgt ook voor minder Co2 uitstoot. Inductie is daarnaast veel sneller en veel efficiënter. Bij een gaskookplaat gaat er veel warmte om de pan verloren, bij inductie is er direct magnetisch contact tussen de elektrische spoel en de panbodem.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm.
Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 175 kWh elektriciteit per jaar voor het koken op inductie. Met een gemiddelde stroomprijs* van 0,40 euro per kWh komt dit neer op zo'n 70 euro per jaar.
Bij de experts zijn nog geen gevallen bekend van brand in combinatie met een inductiekookplaat. Experts noemen een aantal argumenten waarom inductie koken veiliger is: > De kookplaat koelt na gebruik snel af, terwijl andere kookplaten vaak nog lange tijd warm blijven. >
Een inductiekookplaat is sneller warm en zuiniger dan een keramische kookplaat. Het koken van 1 liter water gaat ongeveer 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt.
Ja, over het algemeen is een inductiekookplaat energiezuiniger dan een elektrische kookplaat, omdat er minder warmte verloren gaat. Ook zijn inductiekookplaten vaak voorzien van een energielabel, waarop je kunt zien hoe zuinig de kookplaat is.
Hoe beter je zorgt voor je kookplaat, hoe groter de kans is dat de plaat lang meegaat. In de meeste gevallen zal je inductiekookplaat een levensduur hebben van zo'n tien tot vijftien jaar.
Aanpassingen in je groepenkast
Er wordt dan van 1 fase een 2 fase gemaakt, mits er genoeg ruimte in je groepenkast is. Het is verstandig om hiervoor een elektricien te raadplegen. Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro.
De pan zelf kan wel warm worden, net als bij koken op gas. U kunt een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, ook niet per ongeluk aan laten staan.
Wat doet een inductie beschermer? Een inductiebeschermer is de perfecte beschermlaag en hoes, of mat voor een inductieplaat of keramische, halogeen kookplaat. Hij beschermt het inductie fornuis wanneer deze niet wordt gebruikt om te koken.
Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.