Rookpellets zijn ideaal omdat je ze zo kunt verspreiden op de houtskool. Je hoeft ze dus niet eerst nat te maken en kunt ze zo op de gloeiende kolen strooien. Strooi ze op de Op die manier kan je allerlei gerechten een typische BBQ smaak geven. Deze beuken smaak, is een van de meest neutrale rooksmaken.
Snippers rookhout zijn wat grover dan rook mot en worden gebruikt om warm te roken. Bijvoorbeeld als je spareribs of pulled pork wilt bereiden. Deze rooksnippers moet je wel even in aluminium inpakken en er wat gaatjes inprikken zodat ze langzaam roken.Strooi je het over je kolen dan zal het direct verbranden.
Chunks Rookhout
Dit zijn grotere blokken hout die je direct tussen de brandende kolen kunt steken. Door de grotere vorm verbranden de chunks rookhout minder snel en zullen ze langzamer opbranden dan snippers rookhout. Daarom kun ze je rechtstreek toevoegen aan de brandende kolen.
Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken. Daarom is de geweekte toepassing minder of zelfs niet geschikt voor het snelle grillwerk, maar meer voor een langere bereiding met een hele kip of een rollade.
Als je geen chunks in huis hebt kun je eventueel ook rooksnippers door de houtskool mengen. Steek de houtskool dan met 1 aanmaakblokje aan en verdeel het rookhout over alle houtskool. Of strooi elk half uur een nieuw handje houtsnippers op de houtskool.
Eikenhout geeft een zeer doordringende houtsmaak, terwijl beuken-, appel- en kersenhout subtieler zijn. Ook hickory (hout van een boom uit de okkernootfamilie) wordt vaak gebruikt om te roken. Laat de snippers minstens een uur weken in water zodat ze straks niet verbranden, maar lekker smeulen.
Verdeel 2 eetlepels rookmot op de bodem van het rookoventje.
Basisregels voor het gebruik van rookhout
Eiken en hickory geven bijvoorbeeld een zware dikke rook en zijn dan eigenlijk alleen geschikt voor grotere stukken vlees die low and slow bereid worden. Lichter hardhout zoals fruit en nootdragende bomen zijn weer beter geschikt voor kip of vis.
Ga niet buiten in de rook staan. Ga niet kijken bij een brand of ga aan de kant staan waar de rook van u afwaait. Als het niet lukt om uit de rook te blijven, beweeg dan zo min mogelijk. Hoe meer u beweegt, hoe meer rook u inademt.
Bij koud roken wil je de temperatuur niet boven de 25°C hebben. Bij rauwe vis en vlees is dit belangrijk, omdat de eiwitten vanaf ca. 30°C beginnen te stollen en het product begint te garen. Koud roken in de zomer gaat dus alleen als het relatief koel is of in de avond en/of nacht.
Els rookmot is zoet en zacht van smaak. Deze soort is ideaal bij zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
Ga je roken in een kamado, steek deze dan een uurtje van tevoren aan en zorg dat je een constante temperatuur van rond de 120 graden hebt. Blauwe rook ontstaat makkelijker in een warme omgeving. Witte rook is prima te gebruiken als je snel een steak of een burger een rooksmaak wilt geven.
Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als u hem naast de vlam legt, en de producten dus indirect laat garen, gaat de plank wat langer mee.
Je kiest de houtsoort bij het product wat je gaat roken. Appel past bijvoorbeeld goed bij zalm, een zwaardere houtsoort zoals eik en beuk past meer bij vlees. Tip: een koud gerookte makreel met rode wijnvaten en appel werkt goed met jonge kaas!
Regelmatig meeroken vergroot de kans op longkanker met 20-30% Meeroken geeft een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en luchtwegproblemen. Meeroken verhoogt je kans op dementie.
Vervelende geurtjes in huis zoals een rooklucht kun je ook makkelijk verwijderen door een aantal kommetjes met houtskool, azijn of gemalen koffie neer te zetten. Deze producten hebben allemaal een neutraliserende werking.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
Fruitig rookhout, zoals appel en kers, kunnen het best toegepast worden bij witte en rode vleessoorten. Voor groenten kan het best beuk of els gebruikt worden. Els en beuk zijn namelijk de meest lichte en toegankelijke rookmot, zowel voor groenten als vlees!
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
Gebruik in je BBQ een pizzasteen en leg daar – in een lang slangpatroon – losjes rookmot op.Steek de sliert aan en het rookmot zal ook nu langzaam gaan smeulen en rookaroma afgeven.