Het gebruik van de bril is afhankelijk van het gewenste effect. Met actief blauw licht is doorgaans 30 minuten per etmaal voldoende.Indien men de rode glazen gebruikt, dan is een half uur tot een heel uur voor het slapen gaan, voldoende. Het licht van de Propeaq lichtbril gaat automatisch uit na 30 minuten.
Een goed en handig alternatief voor een lichtbak is een lichtbril. De propeaq lichtbril geeft alle voordelen van lichttherapie, maar op een supersimpele manier. Je zet de bril namelijk simpelweg op je neus en doet hem af wanneer je voldoende licht hebt gehad.
De lichtbril produceert een fel, (wit)blauw licht met een sterkte van 9.000 à 10.000 lux. Dit type licht wordt opgevangen door de netvliezen in jouw ogen en heeft een helende werking. De netvliezen zenden een signaal naar de hersenen om minder melatonine aan te maken in het bloed.
Veel daglichtlampen maken gebruik van 'wit licht' met een sterkte van 10.000 lux dat behoorlijk verblindend en oncomfortabel kan zijn. Een goede lichttherapiebril maakt gebruik van blauw licht, het werkzame gedeelte van wit licht. Hierbij volstaat een lichtsterkte van slechts 135 lux.
Hoe lang u de lichttherapielamp gebruikt is afhankelijk van uw afstand tot de lamp. Houd er rekening mee dat u de lamp iedere dag – bij voorkeur in de ochtend – minimaal een half uur tot 2 uur moet gebruiken voor een optimaal effect.
Lichttherapie maakt gebruik van de positieve effecten van licht op gezondheid en welzijn. Zo kan licht tijdens de donkere dagen zorgen voor meer energie, maar ook helpen tegen spierpijn, huidaandoeningen en slaapproblemen.
Een blauw licht filter bril:
Neutraliseert het blauwe licht; Vermindert lichtschittering; Brengt je ogen tot rust en zorgt dat je minder knijpt met je ogen; Zorgt voor een scherper contrast.
Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen. De lichttherapie gebeurt met een sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. In dit licht zit geen ultraviolette straling. Het is dus niet slecht voor de huid.
Veroudering van de huid: op de lange termijn kan huidveroudering ontstaan door lichttherapie. Huidkanker:een te hoge dosis uva-licht kan op de lange termijn melanomen veroorzaken, een ernstige vorm van huidkanker. Te hoge dosissen uvb-straling kan diverse, minder agressieve vormen van huidkanker veroorzaken.
De gewenningsperiode kan maximaal drie weken duren. Wel moet u gedurende deze hele periode uw bril dragen. Gewenning is met name voor oudere mensen moeilijk als de verschillen tussen het nabije en verre bereik groot zijn. In zulke gevallen kan de gewenningsperiode maximaal drie weken duren.
Bij lichttherapie met uvb-straling moet je meestal drie keer per week belicht worden, waarbij de duur van de belichting langzaam wordt opgevoerd. Meestal begint het belichten met enkele seconden, om dit langzaam op te voeren tot verschillende minuten. Doorgaans duurt een kuur ongeveer zestien weken.
De rol van vitamine D en serotonine bij een winterdip
Dat eiwit heeft een negatief effect op de serotonine-activiteit, met depressie tot gevolg. Ook een gebrek aan vitamine D lijkt een belangrijke factor te zijn in de neerslachtigheid, omdat je zonder die vitamine niet genoeg serotonine aanmaakt.
Helpt vitamine D tegen een winterdip? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat vitamine D helpt tegen een winterdip. Bovendien is het slikken van vitamine D-supplementen meestal niet nodig, mits je gezond en gevarieerd eet en dagelijks een frisse neus haalt.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Plaats de lamp op ongeveer een armlengte (50cm) afstand, schuin voor u zodat het licht op uw ogen valt U hoeft niet direct in het licht te kijken, maar af en toe kan geen kwaad U kunt contactlenzen of bril blijven dragen Tijdens het gebruik kunt u bijvoorbeeld ontbijten, lezen of TV kijken.
Winterdepressie symptomen
aanhoudende vermoeidheid. grote behoefte aan slaap, veel slapen en toch niet uitgerust wakker worden. somber zijn, je depressief voelen. moeite hebben met concentreren.
Lichttherapie is bewezen werkzaam. Bij de meeste mensen met een winterdepressie die lichttherapie hebben ondergaan, zijn de klachten verdwenen. Dit is meestal na 1 à 2 weken lichttherapie al het geval. Ook bij een verstoord slaapritme , is lichttherapie een effectieve behandelvorm.
Moeite met slapen? Dan biedt een bril met oranje glazen wellicht uitkomst. Moet je juist wakker blijven, dan verwissel je de glazen en kies je voor blauwe. In een wereld met veel kunstlicht, schermtijd, reizen en onregelmatige werktijden, zoals nachtdiensten, raakt ons waak-slaapritme soms aardig verstoord.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.
Dit natuurlijke licht wordt in verschillende soorten lichtcabines nagebootst. Het meest gebruikt worden lichtcabines die smal-spectrum UVB uitzenden. Dit zijn andere lichtkasten dan gebruikt worden in zonnebank centra om bruin van te worden: die bevatten vooral UVA lampen.
Lichttherapie is een behandeling die gebaseerd is op de helende werking van licht. Licht heeft onder andere invloed op je biologische klok. Je biologische klok zorgt ervoor dat lichaamsfuncties zoals je hartslag, gemoedstoestand en slaap-waakritme goed functioneren.
Doel van de behandeling
UVB lichttherapie is met name bij psoriasis een zeer effectieve behandeling. Na 24 tot 30 behandelingen treedt bij ongeveer 50% van de behandelde patiënten een spectaculaire verbetering op tot wel 90%! Bij de overige 50% treedt een aanzienlijke verbetering op.
Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur. Het sterkst is het verband bij ouderen.