Stop een stokje in een potje suiker en je hebt kaneelsuiker. Voor wat extra geur en smaak kun je ook gemalen kaneel toevoegen. Breek een stokje doormidden en laat mee sudderen in een stoofpotje, bijvoorbeeld chili con carne, een Indiase curry of een vleesstoof. Wist je dat kaneel ook goed samen gaat met rijst?
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen en laten drogen voor de volgende keer.
Als de kaneelschors wat brokkelt, is het noodzakelijk om speciale kaneel raspjes te gebruiken. Helaas is het zelfs met de beste kaneel rasp moeilijk om te voorkomen dat droge kaneelenschors zich splitst of uit elkaar valt, als het langer is bewaard.
Zelfgemaakte appelmoes
Wie zelf appelmoes gaat maken, kan prima een kaneelstokje laten meekoken met de stukjes appel. De smaak van het stokje trekt er dan lekker in, waardoor de appelmoes meteen meer smaak krijgt. Als u bang bent dat uw appelmoes te veel naar kaneel gaat smaken, kunt u ook kaneelpoeder toevoegen.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Wat heb je nodig voor het maken van kaneelthee? De bereidingswijze voor de beide soorten thee is eigenlijk hetzelfde. Doe twee kaneelstokjes in de thermosfles. Voeg voor het maken van kaneel-gemberthee twee stukjes (van ongeveer 1 cm, afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben) geschilde gember toe.
De aromatische smaak en geur zijn aan de etherische oliën te danken. Kaneelpijpjes kunnen altijd vervangen worden door gemalen kaneel, hoewel voor sommige gerechten het poeder een te sterke verkleuring veroorzaakt. Een teveel kaneel geeft daarnaast een bittere smaak.
- Kaneel kan helpen bij het onder controle houden van sterke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Concreet houdt dat in dat je een lepeltje kaneel in je koffie ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in zoete of zoute snacks tussendoor.
Veiligheid. Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is. Het gehalte coumarine is zeer laag in Ceylonkaneel en beduidend hoger in Chinese, Indonesische en Vietnamese kaneel.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Honing met kaneel stimuleert de stoelgang en de vertering van je voedsel. Zo vermindert kaneel de gasvorming in de darmen, en helpen zowel honing als kaneel om ontstekingen in de maag te genezen. Ten slotte zou honing met kaneel ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker afvalt.
Hoeveel milligram coumarine een gram kaneel bevat is volgens Witkamp niet altijd duidelijk en de hoeveelheid kan ook variëren. ,,Met een dagdosis van 900 milligram kaneel ga je net wel of net niet over de dagdosis heen. Dat ga je zeker wel met 2000 milligram.”
Kaneel werkt ontstekingsremmend. Dit komt door de antibacteriële werking van kaneel. Deze ontstekingsremmende werking zorgt er ook voor dat het verouderingsproces word vertraagd. Op een bepaalde manier kun je dus zeggen dat kaneel je jong houd!
Zowel Ceylon als Cassia zijn lekker en gezond. Als je echter veel kaneel wilt gebruiken, of een supplement neemt waar het in zit, kan Cassia schadelijk zijn vanwege het hoge coumarinegehalte. Samenvattend is Ceylon dan uiteindelijk van betere kwaliteit en veel veiliger (met toestemming vertaald).