Een grijsfilter, ook wel een ND (Neutral Density) filter genoemd, is een lensfilter dat licht tegenhoudt. Dit filter is gemaakt van donker glas. Als je het op je lens plaatst, komt er minder licht binnen op de beeldsensor van je camera. Hierdoor raken je opnamen minder snel overbelicht.
Tips voor het werken met grijsfilters
Zet je live-view belichtingssimulatie in je camera aan. Hierdoor kun je precies op de display van je camera zien hoe je aan het belichten bent. Ook als je zwaardere grijsfilters gebruikt. Kies je gewenste diafragma en iso waarde en draai de juiste sluitertijd in.
Met een grijsverloopfilter houd je het licht uit de lichte delen (bijvoorbeeld de lucht) tegen. Hierdoor kun je langer belichten om voldoende detail in de donkere delen (de voorgrond) te krijgen. Grijsverloopfilters bestaan in verschillende gradaties, waarmee je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 stops licht tegen kunt houden.
Veel fotografen kiezen direct voor een 10 stops grijsfilter, en daar blijft het vaak bij. Maar één enkel ND filter is meestal niet genoeg. Afhankelijk van de bovenstaande situaties kan een ander filter beter werken. Hou je van lange sluitertijden fotografie, dan zou ik drie grijsfilters adviseren.
Als je met grijsfilters aan de slag wilt, zou ik je aanraden om in eerste instantie een 3 stops en een 6 stops filter te kopen. Het leuke van filters is namelijk dat je ze ook kunt stapelen. Wanneer je een 3 stops en een 6 stops filter tegelijk gebruikt, gedragen ze zich samen als een 9 stops grijsfilter.
Wat is een slim 10 stops grijsfilter? Een slim 10 stops grijsfilter is een grijsfilter met een extra dun frame. Als je een groothoekobjectief hebt dan moet je een slim grijsfilter kopen om te voorkomen dat er donkere hoeken in de foto te zien zijn.
Met een UV filter is je lens beschermd tegen krassen en stof. Als je hoog in de bergen fotografeert waar de UV straling erg sterk is, voorkom je met een UV filter dat je een blauwe waas op je foto krijgt. De meeste UV filters hebben een dunne filterrand, hierdoor komt de rand niet in beeld.
Een grijsfilter houdt licht tegen zodat je overdag toch nog een langere sluitertijd gebruikt. Ook bij een groter diafragma, voor een kleine scherptediepte, helpt een grijsfilter tegen overbelichting. Dit is bijvoorbeeld handig bij portretfotografie.
Een bekende grijsfilter is bijvoorbeeld een 'LEE Big Stopper' (van andere merken soms ook nd1000 of 10 stops grijsfilter genoemd), dit is een sterk grijsfilter dat erg veel licht tegenhoudt. Vandaar de naam 'Big Stopper'. In het Engels wordt het fotograferen met lange sluitertijden 'long exposure photography' genoemd.
Met een polarisatiefilter zorg je ervoor dat de reflectie van de oppervlakte van het water verwijderd wordt (of verminderd) waardoor het water donkerder wordt en je bijvoorbeeld beter de rotsen kan zien. De reflectie van de lucht voorkomt dat je goed naar de vissen kan kijken.
Grijsverloopfilters of 'Graduated Neutral Density Filters' zijn de filters die bij landschapsfotografie ongetwijfeld het vaakst gebruikt worden. Door de beperkingen in het contrastbereik van de camera zijn ze vaak noodzakelijk om het landschap op een correcte manier te kunnen fotograferen.
Met een variabel ND-filter op minimale sterkte (2 stops) wordt je sluitertijd 1/8 seconde, wat nog te lang is voor het gewenste effect. Draai je het filter echter naar de maximale filterkracht (8 stops), dan wordt je sluitertijd 8 seconden en krijg je het effect waarbij het wateroppervlak glad wordt.
Wat is een korte of lange sluitertijd? Sluitertijden langer dan 1/100e van een seconde, zoals 1/60e of 1/15e, vallen onder lange sluitertijden. Sluitertijden korter dan 1/100e van een seconde, zoals 1/500e of 1/2000e, worden korte sluitertijden genoemd. Zo'n sluitertijd is echt maar een fractie van een seconde.
Een te dik filter kan ervoor zorgen dat je ongewenst vignetering(een zwarte rand om de foto heen) in je foto's zult krijgen. Wanneer je een slim-filter(een extra dun filter) gebruikt zit je bij groothoekobjectieven altijd goed.
Zandkorrels, scherpe hoekjes of uitstekende delen kunnen zomaar een kras of, erger nog, een barst in je lens veroorzaken. Om dit te voorkomen, gebruiken veel fotografen een lensfilter als bescherming. Lensfilters hebben namelijk nauwelijks zichtbare invloed op je foto's.
Een UV-filter wordt vaak gebruikt als protectfilter omdat het filter bescherming aan de frontlens biedt, maar een UV-filter optimaliseert daarnaast ook het contrast. Het filter gaat de blauwe waas tegen die je vaak ziet bij het fotograferen in een omgeving met veel ultraviolet licht.
De Hoya 67mm Prime-XS is de beste uv-filter van dit moment. En dit is zeker niet voor niets, met de filter van Hoya bescherm jij je lens perfect tegen beschadigingen. En dit gaat absoluut niet ten koste van de beeldkwaliteit. De uv-filter houdt alle uv-straling tegen, waardoor jij geen blauwe wazen op je foto's krijgt.
De HOYA 77MM HDX CIR-PL is de beste polarisatiefilter van dit moment. De polarisatiefilter heeft een uitstekende kwaliteit en dit zul je terugzien in je foto's. De filter is 77mm rond en is gemaakt van extra gehard glas. De polarisatiefilter heeft daarnaast een lichtdoorlaatbaarheid van 99,4%.
Door een UV filter op je cameralens te schroeven is je lens extra beschermd tegen vallen en krassen. Het geharde glas vangt de eerste klappen op bij een val of voorkomt krassen door vuil. Een UV filter is in dit geval een veel goedkopere optie dan een geheel nieuw frontelement voor je lens.
1/60 seconde is voor een foto uit de hand dan ook prima. Wanneer je een statief gebruikt, kun je nog veel lagere sluitertijden gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld juist een hele lange sluitertijd zodat de lucht wel beweegt, maar het landschap niet.
Welke sluitertijd moet je kiezen bij beweging? Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
Naast de bedieningsknop bovenop je spiegelreflexcamera vind je een draaiwiel. Je draait dit wiel naar rechts voor een korte sluitertijd, en naar links voor een langere sluitertijd. Je ziet de sluitertijd als het goed is op het display van je camera veranderen.
Een polarisatiefilter is een filter voor de lens van je camera. Het filter zorgt ervoor dat alleen het licht wordt doorgelaten dat uit een specifieke richting komt. Hiermee voorkom je dat het licht dat ergens anders vandaan komt je foto verstoort.
Het werkt een beetje als een grijsfilter; afhankelijk van de hoeveelheid polarisatie houdt dit filter 1 tot 2 stops licht tegen.