De enig afdoende bestrijdingsmethode van stofluizen bestaat uit het opruimen of drogen van het materiaal waarin de schimmels voorkomen en de ruimte waarin zij zich bevinden. Dit laatste kan door flink te luchten bij droog weer of eventueel door de ruimte droog te stoken. Toepassing van insecticiden heeft geen zin.
Je kan stofluizen voorkomen door te zorgen voor goed geventileerde, droge ruimtes. Zorg dus dat er minder dan 75 procent luchtvochtigheid is in je woning en verlucht regelmatig de ruimtes. Controleer ook zolders en kelders of materialen die vochtig kunnen worden. Pak vochtproblemen en schimmel altijd meteen aan.
Ze komen vooral voor in gebouwen, met name in vochtige omstandigheden waar schimmels goed kunnen gedijen. Stofluizen leven namelijk van die schimmels en daardoor zijn ze dan ook overvloedig aanwezig in vochtige kelders, kruipkelders, op vochtig papier, karton, riet, hout, jute, spaanplaten…
Stofluizen zijn doorgaans niet makkelijk te zien. De beestjes worden namelijk maximaal vier millimeter groot. Ze zijn grijs, wit of donkerbruin van kleur. Stofluizen kunnen zich snel verplaatsen.
Stofluizen lijken veel op bladvlooien, maar die kunnen goed springen en hebben een zuigsnuit. De meeste stofluizen springen niet en vliegen ook heel weinig.
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
De stofluis heeft een asymmetrische mandibel. Hiermee kan ze voedsel zowel kauwen als opzuigen. Ze voedt zich met schimmels, stuifmeel, algen en korstmossen. Ook dood dierlijk materiaal, zoals een kadaver of een opgezet dier, dient als voedingsbron.
Stofluizen brengen geen schade toe aan uw gezondheid. Echter is de aanwezigheid van stofluis wel een teken dat de luchtvochtigheid in uw woning of in het kantoorpand te hoog is. Deze vochtige lucht kan schadelijk zijn voor jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand.
Uiterlijk van stofluizen
Enkele stofluizen zijn gevleugeld, andere zijn vleugelloos of hebben slechts vleugelstompjes. Stofluizen verplaatsen zich snel, maar schoksgewijs. De jonge stofluizen lijken sterk op de reeds volwassen exemplaren. Stofluizen vliegen niet.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Hoofdluizen zijn zeer kleine, ongevleugelde insecten die leven in het haar van hun gastheer of gastvrouw. De eitjes die luizen leggen, noemt men neten. Hieronder zie je een foto van een luis en een aantal eitjes (neten) op een menselijk haar.
Kleerluis (Pediculus humanus humanus L.) De kleerluis (Pediculus humanus humanus L.) is een insect dat zich voedt met menselijk bloed dat met de zuigsnuit wordt opgezogen uit de lichaamshuid.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Nimfen zijn één tot vijf millimeter groot en zijn vrijwel helemaal doorzichtig. Zuigen ze bloed, dan worden ze vuurrood. Nimfen vervellen meerdere malen voor ze volwassen worden, maar hun velletjes zijn pas goed zichtbaar op een donkere ondergrond.
Witte vliegen, ook bekend als Aleyrodidae, zijn zachte, gevleugelde insecten die nauw verwant zijn aan bladluizen en wolluizen. Ze zijn in vrijwel elke regio te vinden, maar ze zijn zo klein dat ze meestal goed verstopt en niet te zien zijn.
Als je het hoofd op symptomen controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes zijn eitjes van hoofdluis.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
De mens kan last hebben van drie verschillende soorten luis: hoofdluis (haarluis), kleerluis en schaamluis. De luis veroorzaakt een irritante jeuk aan de hoofdhuid door een allergische reactie van de huid op het speeksel van de luis.
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Meelmijt bestrijden stappenplan
Neem een doek met alcohol (Bol.com) en maak de plekken waar de beestjes zitten grondig schoon. Zet de verwarming indien mogelijk uit want boven de 22 graden vermenigvuldigen mijten zich erg snel. Zet regelmatig een raam open bij droog weer om de luchtvochtigheid laag te houden.
In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed. Andere mijten leven uitsluitend op papier, op dieren of in de voorraadkast. Ze leven o.a. van bloed, huidcellen, dierlijk materiaal en vocht uit planten of bloemen.
Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen.
Stofluizen leven in een vochtige omgeving; dat is in de natuur onder andere in boomstammen en vogelnesten en binnenshuis in matrassen, rieten meubelen, boeken en afgewerkte spaanplaten.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop.