Hierbij wordt een heel dun plaatje tandvlees/bindweefsel uit het gehemelte weggehaald en door middel van een verfijnde operatietechniek op de vrijliggende
Uw tandvlees zal eerst nog wat gevoelig aanvoelen. U kunt paracetamol nemen om de pijn te verlichten. Over het algemeen is het tandvlees na twee weken genezen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ingreep.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Het tandvlees ligt normaal netjes rond de tanden en kiezen. Wanneer u teruggetrokken tandvlees heeft dan komen de wortels bloot te liggen. Hierdoor zijn de wortels kwetsbaar en gevoelig. Teruggetrokken tandvlees kan ontstaan door onder andere parodontitis of te hard poetsen.
De behandeling bij parodontitis valt of staat bij een goede mondhygiëne. De plak en tandsteen onder het tandvlees zal door de tandarts en/of mondhygiënist verwijderd moeten worden. Dit is een arbeidsintensieve behandeling waarbij vier zittingen van een uur geen uitzondering zijn.
De behandeling doet geen pijn. U wordt namelijk eerst goed verdoofd. Wanneer u niks meer voelt maakt de tandarts het tandvlees voorzichtig open en klapt het opzij of omhoog (de flap). Zo kan de tandarts het gebied onder het tandvlees goed reinigen.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Laserbehandeling doet minder pijn en is minder belastend voor u als patiënt (geen scalpels of hechtingen nodig) Laserbehandeling leidt tot minder bloedingen en faciliteert snellere genezing. Laserbehandeling kent hogere slagingspercentages dan traditionele tandvlees behandelingen.
Is een parodontitis behandeling pijnlijk? Als de tandarts of mondhygiënist de pockets tussen uw tanden en kiezen meet of reinigt, dan kan dit gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Voor sommige tandvleesbehandelingen kunt u voor een verdoving kiezen.
Bij een flap-operatie wordt onder plaatselijke verdoving, het tandvlees losgemaakt en opzijgeschoven. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen zijn dan goed zichtbaar en bereikbaar.
Facings (ook wel veneers) bieden de oplossing. Een facing is een dun schildje, van composiet of porselein, dat geplaatst wordt op een tand of kies. We kunnen hiermee spleetjes opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde en gele tanden wit maken en scheve tanden recht laten lijken.
Gevoelige tandhalzen hebben extra verzorging nodig. De blootliggende tanden worden namelijk niet beschermd door glazuur. Door op de juiste manier te poetsen en door uw voedingspatroon aan te passen verkleint u de kans op gaatjes en vermindert u de prikkels die zorgen voor gevoelige tanden.
Ter bestrijding van de gevoelige tandhalzen en/of blootliggend worteloppervlak kan de tandarts speciale lakjes appliceren op het tandbeen, welke de tubuli moeten dichten en de gevoeligheid verminderen.
Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af. Houd het bij één keer spoelen per dag om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Kies daarnaast voor het juiste mondwater en gebruik het mondwater maximaal twee weken achter elkaar.
Om het gehechte tandvlees te beschermen, wordt het soms met wondverband bedekt, wondverband lijkt wel wat op stopverf. Eén tot twee weken na de flap-operatie worden de hechtingen en - indien aangebracht - het wondverband verwijderd. Een week later is de wond meestal genezen.
Instructie na parodontale flapoperatie
Vlak na de behandeling: de wang goed koud houden met b.v. ijsblokjes in een nat washandje of m.b.v. ice-pack. Niet aan de wond zuigen of met de tong langs de wond gaan. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u alles eten en drinken, het mag alleen niet te warm zijn.
Allereerst spoelt de parodontoloog de pocket met speciale mondspoeling. Is er tandsteen aanwezig, dan wordt deze onder plaatselijke verdoving verwijderd. Zo'n behandeling heet een curettage. Ook wordt bij ontsteking van de tandvleespocket vaak antibiotica voorgeschreven.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Wanneer je een behandeling voor tandvlees nodig hebt en je bent boven de 18 jaar, dan krijg je dit niet vergoed vanuit je basisverzekering. Je zult dan een aanvullende zorgverzekering moeten afsluiten. De kosten voor parodontologie kunnen uiteen lopen van € 400 tot € 1.300, afhankelijk van het soort behandeling.