Bij het overstag gaan draait de voorkant van je board naar de wind toe en loop je zelf om de mast heen, eveneens aan de voorkant van je board. Wat belangrijk is is dat je zo min mogelijk stappen maakt tijdens het overstag gaan om zodoende je stabiliteit te houden.
Windsurfen is een veeleisende sport. Je moet het zeil onder controle houden en je evenwicht op de plank bewaren – niet zo gemakkelijk als er een windvlaag komt opzetten of als de stroming aan je plank trekt. Je hele lichaam staat onder spanning tijdens het windsurfen, vooral je rug wordt uitgedaagd.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.
Gijpen is een zeil- en windsurftechniek waarbij op een zeilschip de zeilen overgebracht worden naar het andere boord, terwijl een voor-de-windse koers (wind recht van achteren) wordt gevaren. Dit in tegenstelling tot het overstag gaan, een manoeuvre waarbij de neus van de boot door de wind wordt gedraaid.
Overstag gaan is met de punt door de wind gaan. Je gaat dus van “aan de wind” over de ene boeg naar “aan de wind” over de andere boeg. Gijpen is met de kont door de wind draaien. Je vaart dan van “voor de wind” over de ene boeg naar “voor de wind” over de andere boeg.
Heuptrapeze. Een heuptrapeze is over het algemeen de meest gekozen trapeze. De trapeze zit zoals je al hoort om je heupen hierdoor zit de haak bij een heuptrapeze wat hoger dan bij een zittrapeze. Dit maakt het in en uit haken tijdens het windsurfen een stuk makkelijker.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Het is belangrijk dat je in de juiste positie op je surfboard ligt. Zorg dat je voeten net niet in het water liggen. De neus van het surfboard mag niet onder water komen, maar ook niet uit het water omhoog steken. Het board ligt helemaal horizontaal op het water.
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Volume windsurfboard
Dat is een handvat voor de herintreder want je wil uiteindelijk niet zinken. Geoefende windsurfers letten veel meer op de breedte van het board. De breedte van een windsurfboard zegt veel over het inzetbereik en het planeervermogen.
Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
De leercurve voor beide extreme sporten is niet hetzelfde. Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Windsurfen is makkelijker te leren dan kiten, je moet bij kiten in het begin zoveel leren en dingen in de gaten houden. Maar eerder dat je bij windsurfen bv een backroll kan ben je paar jaar verder, terwijl je bij kiten het al binnen een jaar kan, tevens kan je binnen een jaar al meerdere tricks.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind: Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter. Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.
Twee surfplanken is eigenlijk ideaal, bijvoorbeeld een allround board van 120 liter om te freeriden en een 90 liter board om freestyle, wave en slalom te kunnen doen. Belangrijk bij de keus voor je board is jouw gewicht en het formaat van je zeil.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Surfen is leuk maar is wel één van de moeilijke watersporten om te leren. Je hebt diverse watersportactiviteiten in Nederland die veel gemakkelijker zijn om onder de knie te krijgen maar de grootste tip is wel 'laat je niet uit het veld slaan als je het echt wilt.
Swell is een Engelse term die iets zegt over de energie in zee die uiteindelijk resulteert in golven wanneer deze in contact komt met de bodem.
Trapeze lijnen worden aangegeven in inches, dus je moet je maat delen door 2,54 cm. Over het algemeen is 24 tot 28 inch een goede gemiddelde lengte voor je trapeze lijnen. Als je lijnen te lang zijn heeft je trapeze niet zoveel nut meer omdat je dan meer op je armen surft dan op je trapeze.
Ben je een beginnende kitesurfer, dan kun je het best kiezen voor een zit trapeze. Wil je juist meer bewegingsvrijheid en ben je freestyle georiënteerd bent, kies dan voor een heup trapeze.
Bij het overstag gaan zwaait de giek dwars over het dek, hetgeen voor de schepelingen gevaarlijk kan zijn. De roerganger zal vooraf het klassieke commando "Klaar om te wenden!" als waarschuwing roepen, waarna op "Ree!" met als...