Als je ui en knoflook fruit, komt er veel smaak vrij. Daar knapt elk gerecht van op. Het grote voordeel: je gerecht heeft dan minder zout nodig omdat ui en knoflook al voor extra smaak zorgen. Ook kruiden en specerijen en groenten als prei kun je fruiten.
Zorg ervoor dat de bodem van de pan volledig met olie bedekt is. Zodra de olijfolie gaat walmen, mag het gesnipperde uitje in de pan. Fruit de ui onder geregeld roeren in de hete olie. Wanneer de ui glazig ziet, is het fruiten klaar.
De ui is klaar met fruiten als de stukjes ui er doorzichtig en glazig uitzien. Dit zal een paar minuten tot zo'n tien minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid ui die je fruit.
Fruiten of aanzweten is een kooktechniek, waarbij in een open pan gesneden groenten in boter of olie al roerend worden gebakken. Dit wordt vaak bij uien gedaan. De gesnipperde uien krijgen hierdoor een licht goud-gele kleur, en worden glazig. Fruiten wordt gedaan om het aroma en de smaak van de groente te verbeteren.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
Knoflook bakken
Knoflook brandt akelig snel aan. Dan is het bitter en niet lekker meer, in dat geval kun je het beste opnieuw beginnen. Vanaf nu gaat dat niet meer gebeuren, want we gaan de perfecte 'knoflookbaktijd' met je delen. Knoop het in de oren: tussen de 30 en 45 seconden, niet korter en niet langer.
Als uien op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze tot 3 maanden vers en eetbaar blijven. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze beginnen schimmelen. Alles hangt af van de manier waarop je de ui bewaart. Zelfs als uien niet schimmelen, zullen ze uiteindelijk beginnen drogen waardoor ze niet lekker meer zijn.
Uien bevatten veel vitamines en mineralen
Uien bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Zo bevatten ze vitamine B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Een ui fruiten doe je om de smaken vrij te laten komen. Dat kan je in een pan met wat boter, maar ook in olie doen. Snijd de ui goed fijn en doe dit in de pan op een middelmatig vuur. Gebruik een pan met een wat dikkere bodem om te voorkomen dat de uien aanbranden tijdens het fruiten.
Fruiten is een kooktechniek waarbij je groentes, kruiden (zoals ui) of specerijen en/of paddestoelen zachtjes verwarmt in wat vet. Dit zorgt ervoor dat de geur en smaakstoffen goed vrijkomen. Tijdens het fruiten heb je geen deksel op de pan.
Sauteren is een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken. In weinig olie worden de ingrediënten (typisch rood vlees en groenten) onder hoge temperatuur verhit. Het doel van sauteren is een product te verkrijgen dat de juiste gaarheid heeft en aan de buitenkant een krokante korst met een roastingsmaak.
Door te fruiten zorg je voor een smaakvoller gerecht. Dat komt omdat je een product met veel smaak zacht verhit in wat vet. En daardoor komen geur- en smaakstoffen uit het product deels in het vet.
Zo doe je het: leg de gepelde teentjes knoflook (het mag ook met schilletje, maar als je de tenen later gaat fijnhakken, is gepeld wel zo handig) in een steelpannetje met een klein laagje koud water. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, giet je het weg en begin je weer opnieuw.
Daarnaast bevatten knoflooktenen meer fructose, wat snel bruin wordt. Gooi je de knoflook dus te snel in de pan, dan zorgt de fructose ervoor dat je knoflook heel snel bruint. Gooi je de teentjes later in de pan, dan blijft de smaak ook veel beter behouden.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Heb je een restje gebakken ui over? Dan kun je dit 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.