Fotograferen met een grijsfilter en grijsverloopfilter. Een grijsfilter of ND-filter heeft invloed op hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera. Grijsfilters doen verder niets met de kleuren van de foto. Daardoor is het makkelijker om met een langere sluitertijd of een open diafragma te werken.
Een grijsfilter, ook wel een ND (Neutral Density) filter genoemd, is een lensfilter dat licht tegenhoudt. Dit filter is gemaakt van donker glas. Als je het op je lens plaatst, komt er minder licht binnen op de beeldsensor van je camera. Hierdoor raken je opnamen minder snel overbelicht.
Als je met grijsfilters aan de slag wilt, zou ik je aanraden om in eerste instantie een 3 stops en een 6 stops filter te kopen. Het leuke van filters is namelijk dat je ze ook kunt stapelen. Wanneer je een 3 stops en een 6 stops filter tegelijk gebruikt, gedragen ze zich samen als een 9 stops grijsfilter.
Een variabel grijsfilter is eigenlijk gebaseerd op een polarisatiefilter. Ook dit filter is draaibaar. Wanneer je twee polarisatiefilters tegen elkaar in draait, wordt het licht gereduceerd.
Wat is een slim 10 stops grijsfilter? Een slim 10 stops grijsfilter is een grijsfilter met een extra dun frame. Als je een groothoekobjectief hebt dan moet je een slim grijsfilter kopen om te voorkomen dat er donkere hoeken in de foto te zien zijn.
Met een polarisatiefilter zorg je ervoor dat de reflectie van de oppervlakte van het water verwijderd wordt (of verminderd) waardoor het water donkerder wordt en je bijvoorbeeld beter de rotsen kan zien. De reflectie van de lucht voorkomt dat je goed naar de vissen kan kijken.
Een bekende grijsfilter is bijvoorbeeld een 'LEE Big Stopper' (van andere merken soms ook nd1000 of 10 stops grijsfilter genoemd), dit is een sterk grijsfilter dat erg veel licht tegenhoudt. Vandaar de naam 'Big Stopper'. In het Engels wordt het fotograferen met lange sluitertijden 'long exposure photography' genoemd.
Zoals je weet is elke stop een verdubbeling van je de sluitertijd. Dit betekent dat een filter wat 3 stops licht tegen houdt, de sluitertijd 8x zo lang maakt. Reken maar uit: 2 x 2 x 2 = 8. Een 3 stops filter kan dus de vermelding ND8 hebben.
Met een UV filter is je lens beschermd tegen krassen en stof. Als je hoog in de bergen fotografeert waar de UV straling erg sterk is, voorkom je met een UV filter dat je een blauwe waas op je foto krijgt. De meeste UV filters hebben een dunne filterrand, hierdoor komt de rand niet in beeld.
Een UV-filter wordt vaak gebruikt als protectfilter omdat het filter bescherming aan de frontlens biedt, maar een UV-filter optimaliseert daarnaast ook het contrast. Het filter gaat de blauwe waas tegen die je vaak ziet bij het fotograferen in een omgeving met veel ultraviolet licht.
Een te dik filter kan ervoor zorgen dat je ongewenst vignetering(een zwarte rand om de foto heen) in je foto's zult krijgen. Wanneer je een slim-filter(een extra dun filter) gebruikt zit je bij groothoekobjectieven altijd goed.
Een polarisatiefilter is een filter voor de lens van je camera. Het filter zorgt ervoor dat alleen het licht wordt doorgelaten dat uit een specifieke richting komt. Hiermee voorkom je dat het licht dat ergens anders vandaan komt je foto verstoort.
De HOYA 77MM HDX CIR-PL is de beste polarisatiefilter van dit moment. De polarisatiefilter heeft een uitstekende kwaliteit en dit zul je terugzien in je foto's. De filter is 77mm rond en is gemaakt van extra gehard glas. De polarisatiefilter heeft daarnaast een lichtdoorlaatbaarheid van 99,4%.
Wat deze filter doet is het selectief filteren van licht, het laat alleen licht in één lichtrichting door; het fungeert al het ware als een tralienetwerk. Verstrooid licht (of 'ongepolariseerd licht') wordt tegengehouden en alleen gepolariseerd licht wordt doorgelaten.
Zandkorrels, scherpe hoekjes of uitstekende delen kunnen zomaar een kras of, erger nog, een barst in je lens veroorzaken. Om dit te voorkomen, gebruiken veel fotografen een lensfilter als bescherming. Lensfilters hebben namelijk nauwelijks zichtbare invloed op je foto's.
FLD (Magenta) Filter
Dit FLD filter wordt gebruikt voor het compenseren van de groenige waas wanneer u fotografeert met daglichtfilm onder TL-licht. U gebruik deze filter dus in ruimtes met TL-licht. De bruinpaarse of groene zweem die het TL-licht veroorzaakt wordt dan weggefilterd.
Een UV filter is een lensfilter met gehard glas dat ultraviolet (UV) licht blokkeert. UV licht zorgt namelijk voor een blauwe waas op de foto's wat het beeld kan verpesten. Eigenlijk zijn alleen analoge camera's gevoelig voor UV licht. Digitale camera's zijn hier onder normale omstandigheden niet gevoelig voor.
Een polarisatiemicroscoop is een microscoop waarbij het object in de lichtweg tussen twee polarisatiefilters ligt. Het wordt dus beschenen of doorstraald met gepolariseerd licht, en in het optisch systeem van de microscoop is ook een draaibaar polarisatiefilter opgenomen.
De filtermaten worden aangeduid in het aantal millimeters die gemeten worden over het diagonaal van de lens.
Een UV-filter is tegenwoordig dus geen noodzaak meer, maar kan desondanks toch voordelen bieden als bescherming of 'kreukelzone' in het geval van kleine ongelukken. Wat je ook kiest, neem in ieder geval een kwalitatief goed filter waarmee je geen afbreuk doet aan de optische kwaliteiten van je dierbare lens.
✓ Een zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden. Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. ✓ Het zonneglas mag geen krasjes en beschadigingen bevatten. Wanneer het zonneglas beschadigd is, krijgen de UV-stralen alsnog kans om door het glas heen te komen en verliest het zijn optimale bescherming voor jouw ogen.
Hierboven heb je kunnen zien dat de UV index voor vandaag 3.6 is. Dat betekent dat het extra belangrijk is om je in te smeren met zonnebrand als je naar buiten gaat. De zon is namelijk erg krachtig. Je kunt je het beste insmeren met factor 30 om je huid te beschermen tegen de zon.
Met een zonnekap voorkom je dat er lensflare in het beeld ontstaat. Lensflare is een soort interne reflectie waarbij de verschillende lenselementen licht naar elkaar reflecteren. Hierdoor ontstaan cirkels, strepen of een soort gloed in het beeld. Een zonnekap helpt bij het tegengaan van dit effect.