Doelen SMART formuleren met de SMART methode
Specifiek: wees zo gedetailleerd en specifiek mogelijk, meetbaar: maak het doel meetbaar met KPI's en data analyse, acceptabel: maak het doel acceptabel voor alle betrokkenen, realistisch: zorg dat het doel echt haalbaar is, en tijdgebonden: stel een concrete deadline.
Voorbeelden van doelstellingen
Doelen kunnen groots en meeslepend zijn, maar ook klein en persoonlijk. Een persoonlijk doel kan bijvoorbeeld zijn: 'Ik wil afvallen.'. Om dit voorbeeld SMART te maken zou je kunnen zeggen: 'Ik wil binnen 1 jaar 10 kilo afvallen.
In polo wordt er een doel gemaakt wanneer de bal volledig tussen de doelpalen gaat, ongeacht hoe ver boven grond. De bal moet tussen de doelpalen of de denkbeeldige lijnen tot boven de binnenkant van de paalranden. Het doel in polo bestaat uit twee polen, ten minste 3 m hoog en precies 7,31 m uit elkaar.
Een SMART-doel omvat vijf elementen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. SMART-doelen zijn dus concrete en helder geformuleerde doelen. Ze laten je toe naar een doel toe te werken en je kunt ook meten of de doelen worden behaald.
Maak je doelen SMART
Het is belangrijk dat je je leerdoelen SMART ofwel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt. S– Specifiek: het is voor iedereen duidelijk waar het om gaat en welk resultaat jij wilt bereiken. Omschrijf het doel dus duidelijk en concreet.
maak er een smart-doel van
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Maak je je doel SMART, dan zul je zien dat je doel opeens veel makkelijker te halen is. Iets verderop hebben we een paar voorbeelden van zulke doelen staan.
In je doelstelling (of onderzoeksdoel) van je scriptie leg je uit wat je met je onderzoek wilt bereiken en waarom je het onderzoek uitvoert. Je bepaalt je doelstelling op basis van je probleemanalyse en probleemstelling.
Je moet formuleren wat je wel wilt en je moet niet formuleren wat je niet wilt. Anders gezegd: formuleer wat je wilt bereiken en formuleer niet wat je wilt afleren. Een doel is dus niet om te stoppen met roken. Kortom: Een doel moet altijd gaan over wat je wél wilt en niet over wat je niet (meer) wilt.
Een voorbeeld van een persoonlijk SMART doel zou kunnen zijn: Specifiek: “Ik wil mijn fysieke fitheid verbeteren.” Meetbaar: “Ik wil mijn 5 kilometer looptijd verbeteren van 35 minuten naar 30 minuten in de komende 6 maanden.” Acceptabel: “Ik ga drie keer per week hardlopen en volg een specifiek trainingsschema.”
Om de engagement van een medewerker te maximaliseren, maken we een onderscheid tussen 3 typen doelstellingen: business doelstellingen, persoonlijke doelstellingen korte termijn en persoonlijke doelstellingen lange termijn.
Met behulp van de SMART-methode kun je concrete, richtinggevende en haalbare (leer)doelen formuleren die Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Je gebruikt de SMART-methode voor kortetermijndoelen die binnen een bepaalde termijn behaald moeten worden en die meetbaar zijn.
Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is, maar ook jezelf en medewerkers kan motiveren. Bovendien weet je op de afgesproken datum ook daadwerkelijk of het doel behaald is, doordat dit meetbaar is.
Professionele ontwikkelingsdoelen zijn specifiek gericht op vaardigheden of competenties die het individu wil ontwikkelen om zijn werk beter te kunnen doen.
Met SMART bedoelen ze een acroniem: Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Realistisch – Tijdsgebonden. Je bent pas echt smart (slim dus) als je altijd je offerte SMART maakt. Het maakt je boodschap duidelijk, concreet en ondubbelzinnig. Bovendien maakt het jouw plan van aanpak achteraf ook controleerbaar.
Meetbaar. Als je iets niet kunt meten, dan kun je ook niet weten of je goed presteert of of je niet de goede kant opgaat en moet bijsturen. Naast specifiek zijn over je doelstellingen, moet je je data kunnen meten en kunnen aantonen waar je je bevindt in het streven naar je doel.
Doelen en doelstellingen
Een doel is namelijk een gegeven doelwit waar acties op gericht zijn, met de bedoeling dat te bereiken. Het is iets waarnaar je streeft. Een doelstelling is een kleiner doel, dat betrekking heeft op specifieke activiteiten.
Wat zijn SMART-doelen? SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
In het doelstellingengesprek worden afspraken gemaakt tussen de medewerker en de leidinggevende over de belangrijkste resultaten die de komende periode behaald moeten worden. Je beschrijft zo concreet mogelijk wat je verwacht, koppelt dit aan een einddatum en geeft aan wie daarvoor verantwoordelijk is.
Leerdoelen zijn een formulering van aan te leren kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor een individu of een groep. Voor individuen kun je denken aan een persoonlijk leerdoel, terwijl een leerdoel voor een groep bijvoorbeeld organisatie breed kan zijn.