Dit pittige Franse kaasje is o zo lekker! Warm, koud, met fruit of groente, met vis of vlees. Beleg dun gesneden plakjes ciabatta met een plakje roquefort en een schijfje rijpe handpeer. Roer een dressing van 1 el (cider)azijn, 1 tl mosterd, 3-4 el olijfolie, zout en peper naar smaak.
Maak het fijn met wat boter om de zoutheid beter te verdelen en eet het op brood/crackers. Ik hou van 50/50. Je kunt het ook fijn verkruimelen op je geboterde/gejamde voertuig naar keuze. Als je steak eet - Maak een Roquefort roomsaus voor je steak.
Roquefort kan op zichzelf worden gegeten, gecombineerd met een breed scala aan gerechten of gebruikt in verschillende gerechten . De rijkdom van de kaas vult alles aan, van een simpele salade tot een luxe biefstuk. Of zet het als dessert naast een verscheidenheid aan wijnen en likeuren die de smaak zullen versterken.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Roquefort is een rauwmelkse Franse blauwschimmelkaas. De kaas wordt op traditionele wijze gemaakt van 100% schapenmelk en heeft een zeer pittige smaak. Een ware traktatie voor iedere kaasliefhebber. Geen minimale orderprijs!
Kazen als Roquefort of Danish Blue bevatten opvallend veel vitamine K2, een vitamine die een rol speelt in het voorkomen dat calcium zich ophoopt rondom de hartweefsels. Het is ook van belang voor de opbouw van botten. Een andere stof die ervoor zorgt dat blauwe kaas gezond is, is spermidine.
Roquefort is een heerlijke blauwe schapenkaas , geproduceerd in het departement Aveyron in Zuid-Frankrijk. Het is rijk, romig en zout van smaak en is perfect met muskaatdruiven, vijgen of walnoten.
Het juiste moment om kaas te eten is vlak voor het dessert
De Fransen houden er niet van om hun maaltijd af te sluiten met kaas, dus volgt er altijd een dessert , dat zelfs alleen uit druiven kan bestaan.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
De unieke smaak van Roquefort kaas
De smaak is echter buitengewoon en leent zich voor een breed scala aan combinaties, zoals walnoten, vijgen, peren en witlof en rode en zoete wijnen. U mag uzelf echter niet het uitzonderlijke genoegen ontzeggen om af en toe Roquefort op zichzelf te proeven .
Voor een ideale combinatie probeer een zoete Sauternes. De honingachtige smaken en lichte zuurheid van deze wijn verzachten de zoutigheid van de kaas. Als je liever droge wijn hebt, kies dan voor een krachtige rode zoals een Syrah of een Zinfandel, die de sterke smaken van Roquefort mooi in balans brengt.
Blauwe kaas kan van verschillende soorten melk worden gemaakt en elk heeft een eigen smaak. De populaire Franse blauwe kaas van schapenmelk heet Roquefort . Italiaanse Gorgonzola wordt van koemelk gemaakt. Britse Stilton, ook van koemelk gemaakt, is romig.
Roquefort troupeau is de beste Roquefort die er is. De Roquefort troupeau is een kaas die gemaakt wordt bij Le Vieux Berger door Yves Combes. Het familiebedrijf is opgericht in 1923 een hecht waarde aan het land en de traditionele manier van de handgemaakte Roquefort.
Zachte kazen zoals Brie de Meaux, Baron Bigod, Camembert de Normandie kunnen tot 1 maand bewaard worden. Blauwe kazen zoals Roquefort en Gorgonzola blijven ongeveer 3 weken bewaard.
Drankjes: Roquefort wordt meestal gecombineerd met zoete en fruitige wijnen, zowel rood als wit , hoewel de laatste als gebruikelijker wordt beschouwd (Sauternes is bijvoorbeeld een populaire optie). Het gaat ook goed samen met goed gerijpte whisky en bourbon, met hun honing- en karameltonen die Roquefort goed aanvullen.
Fransen komen niet onaangekondigd of onuitgenodigd op bezoek . Dat wordt als onbeleefd beschouwd. Wanneer gasten worden uitgenodigd voor een diner, is het gebruikelijk dat ze hun gastheer of gastvrouw vragen of ze iets mee moeten nemen op de dag zelf. Gasten kunnen ook een fles wijn of een dessert meenemen.
De bijnaam van het Franse voetbalelftal is Les Bleus en dat verwijs natuurlijk naar de blauwe voetbalshirts van het nationale elftal. Door de multiculturele samenstelling van het elftal is ''Le Equipe Tricolore'' ook een vaak gehoorde bijnaam van Frankrijk. Bovendien verwijst dit naar de kleuren van de Franse vlag.
Sauternes, een stuk Roquefort met wat brood en wat dikke vijgen . Deze combinatie van rijke zoete wijn, rijp fruit en de zoute romige kaas is een perfect trio van smaaksensaties. Een geweldige manier om een maaltijd af te sluiten.
Combineer Brie met fruit, zoals appels, peren of druiven. Voeg Brie toe aan salades, sandwiches en pastagerechten. Verwijder de eetbare, smaakvolle korst niet.
Nummer 1: Brie
Het is één van de twee soorten brie die AOP/AOC keurmerk heeft. Een kaas mag alleen dit keurmerk dragen wanneer de productie, verwerking en bereiding binnen een bepaald geografisch gebied plaatsvinden. De wijze van bereiding is erkend en wordt streng gecontroleerd.
Roquefort Le Vieux Berger | De beste Franse Roquefort | Cheese Lady UK – The Cheese Lady.
Danablu (of Danish Blue) is een Deense blauwschimmelkaas. Deze werd begin 20e eeuw uitgevonden door Marius Boel. De bereidingswijze lijkt sterk op die van Roquefort, met dat verschil dat voor Danish Blue koemelk wordt gebruikt en voor Roquefort schapenmelk.
De kleur van de meeste blauwschimmelkazen wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Penicillium roqueforti.