Gevolgen van tongkanker Tongkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Problemen met praten, eten en slikken komen veel voor. Ook kun je last krijgen van lymfoedeem, of van benauwdheid. Lees verder over de gevolgen van tongkanker, en wat je daaraan kunt doen.
Klachten bij kanker van de tong
Wanneer zo'n bultje of zweertje na drie weken niet geneest, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek. Klachten die voorkomen zijn pijn bij eten, slikken en/of praten. De pijn kan uitstralen naar de hals, kaken en oren.
In Nederland krijgen ongeveer 350 mensen per jaar de diagnose tongkanker. Het aantal patiënten neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Daarentegen is de overlevingskans nauwelijks toegenomen. Van de patiënten met een stadium 1 tumor is na 5 jaar nog 82 procent in leven.
Klachten die kunnen horen bij tongkanker: De tong is gezwollen, voelt geïrriteerd aan en kan pijn doen. Er zit een zweertje op de tong dat maar niet dichtgaat en pijn kan doen.
Slechts 30–40% van de patiënten met mondkanker in een gevorderd stadium geneest, en zelfs bij degenen die de ziekte overleven is er sprake van blijvende en onvermijdelijke schade aan de mond, wat problemen veroorzaakt bij het kauwen, slikken en praten.
Mondkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Problemen met de voeding en eten komen veel voor. Ook kun je problemen hebben met praten, of last krijgen van lymfoedeem. Veel mensen krijgen door de behandeling van mondkanker een ander uiterlijk.
Als mondkanker vroegtijdig wordt opgemerkt, is er de kans op een volledige genezing. Hoe kleiner het gebied of de zweer, hoe groter de kans op genezing. Echter komt het regelmatig voor dat mensen te laat de tandarts bezoeken, waardoor afwijkingen tijdens de controle niet vroegtijdig kunnen worden opgemerkt.
De meest voorkomende leeftijd waarop mensen tongkanker krijgen is 55-64 jaar. De meeste gevallen van tongkanker zijn plaveiselcelcarcinomen. Deze kankers beginnen in de platte cellen die het oppervlak van uw tong bekleden. Als tongkanker op tijd wordt ontdekt, kan deze kankersoort vaak met succes worden behandeld.
Als de tumor niet operabel is of operatie met te veel functieverlies gepaard gaat maar er wel genezing mogelijk is wordt een combinatie van chemo- en radiotherapie gegeven. Soms is het zo dat er geen genezing meer mogelijk is omdat de tumor te uitgebreid is of dat er tumoruitzaaiingen zijn in de rest van het lichaam.
Oppervlakkige brandwonden aan je tong verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen.Een ernstigere verbranding kan tot zo'n twee weken duren om te genezen. Het is mogelijk dat je nog een tijdje minder goed proeft of dat eten en drinken onaangenaam voelt, tot je smaakpapillen volledig hersteld zijn.
Uitzaaiingen bij tongkanker
Tongkanker kan uitzaaien. Vaak is dat als eerste naar de lymfeklieren in de hals. Later kan tongkanker ook uitzaaien naar andere organen, zoals de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij tongkanker.
Mond- en keelkanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong.
Bij tongkanker krijg je meestal een operatie. Het doel van de operatie is genezing van de kanker. Na de operatie is vaak nog bestraling nodig, of soms chemoradiatie. Als de tongkanker is teruggekomen, is een operatie vaak nog de enige mogelijke behandeling.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Voor tongkanker zijn er verschillende palliatieve behandelingen: bestraling, chemotherapie of immunotherapie. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Soms is lichttherapie een optie. Met lichttherapie kan de arts de tumor kleiner maken en klachten verminderen.
Zonder tong geen leven: een hoofdhalszaak! De tong vormt een essen tieel deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam ge bruikt bij praten, zuigen, eten, drinken, slikken en zoenen. Het goed functio neren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
Voor zover bekend is er geen erfelijke aanleg voor tongkanker. Dat betekent dat kinderen van mensen die tongkanker hebben (gehad), geen verhoogd risico hebben op de ziekte.
Bij tongkanker gaat het om kanker in het voorste deel van de tong. Voor kanker in de tongbasis zijn geen cijfers beschikbaar. In 2022 kregen 1.039 mensen de diagnose mondkanker of tongkanker.
Onderzoeken voor de diagnose tongkanker
Eerst onderzoekt de arts de mond, tong, keel, neus en oren. De arts voelt ook of er verdikkingen in de hals zijn. Die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Ook krijg je een kijkonderzoek van de tong en mond.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.
In Nederland krijgen ongeveer 600 mensen per jaar een vorm van mondkanker. Meestal zijn dit mannen; vrouwen zijn minder gevoelig voor mondkanker. Vaak manifesteert mondkanker zich in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, maar het kan voorkomen in elke leeftijdscategorie.
Mondkanker is niet besmettelijk
Kanker is niet besmettelijk, ook mondkanker niet. Je kunt geen mondkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft.