Gebruik een sterke plastic schraper om de epoxy van het oppervlak te verwijderen. Wellicht merk je dat de onderste lagen epoxy niet warm zijn geworden. Blijf in dat geval de plek verwarmen en doorgaan met schrapen totdat je alle epoxy verwijderd hebt.
Verwijderen van uitgeharde epoxy: Als je epoxyhars al is opgedroogd en uitgehard, kun je het alleen nog maar mechanisch verwijderen door de oppervlakte te schuren of de lijm weg te schrapen.
Reinigen van epoxy
Gebruik bij voorkeur wegwerpkwasten en rollers. Niet uitgeharde epoxy kan worden schoongemaakt met azijn. Uitgeharde epoxy verwijderen is iets lastiger: Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes.
Niet-uitgeharde epoxyhars is nog zacht en daardoor makkelijker te verwijderen dan al uitgeharde epoxyhars. Gebruik hiervoor aceton of alcohol. Doe dit op een doekje en wrijf het op de oppervlakte totdat de lijm loslaat. Houd altijd desinfecterende gel, alcohol en babydoekjes bij de hand wanneer je met epoxyhars werkt.
Hoewel over het algemeen epoxy na twee weken wel helemaal is uitgehard, heeft iedere epoxy een temperatuur waar deze zacht en vervormbaar wordt. Het is niet dat de epoxy smelt, maar het kan wel uit vorm gebogen worden. Zo kan het ook weer worden teruggebogen, overigens.
In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Hier hecht epoxy niet aan
Polyethyleen (PE): denk aan producten zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape. Siliconen: je hebt natuurlijk kant-en-klare siliconen mallen, maar je kunt ook zelf een mal maken met vloeibare siliconen. Lossingswas: carnaubawas voorkomt dat epoxy aan een materiaal hecht.
Verwijder hars met wasbenzine of terpentine.
Wasbenzine en terpentine zijn wat agressievere middeltjes om hars te verwijderen maar ze werken wel goed. Neem ook hier een oude doek en doe er wat wasbenzine of terpentine op. Wrijf hiermee over de restjes hars in ronddraaiende bewegingen.
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding.
Stap 2: epoxy giethars schuren
Is het oppervlakkig? Dan heb je een niet al te grove korrel nodig. Begin in ieder geval met de grofste korrel en maak het oppervlak tussendoor regelmatig schoon met een doek en een beetje aceton. Ga zo door tot je de krassen grotendeels hebt verwijderd.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Werken met epoxy
De hars en de harder hebben een lage brandbaarheid, maar onthoudt dat andere chemische middelen die worden gebruikt, zoals aceton en thinner, wel zeer licht ontvlambaar zijn.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Coating verwijderen kan op verschillende manieren en om verschillende redenen. Sommige lagen kunt u schrapen, afbijten, afkrabben, verfföhnen, afbranden, schuren, slijpen, zandstralen of chemisch verwijderen. De keuze is afhankelijk van de ondergrond, gewenste arbeidsintensiteit en soort coating.
Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven. Ook transparant verven is een optie om slijtage tegen te gaan.
Hoe verwijder ik harsvlekken van (tuin)tegels? Harsvlekken verwijdert u van (tuin)tegels met alcohol, wasbenzine of een mengsel van terpentine en spiritus (1:1). Gebruik een schone doek die u doordrenkt heeft met een van deze middelen en wrijf de harsvlekken hiermee van de tegels.
Leg om te beginnen wat ijsblokjes op de vlek. Zo wordt de hars hard. Krab dan zoveel mogelijk weg met je vinger of een scherp voorwerp. Daarna ga je de vlek te lijf met wasbenzine of alcohol, best al deppend.
Hars kun je oplossen met alcohol, dus je kunt een doek gedrenkt in spiritus of gedenaturaliseerde alcohol gebruiken om eerst de plekken nat te maken, even in laten werken en daarna stevig wrijven en poetsen met matig alcohol erbij.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Om de ondergrond volledig af te sluiten raden we aan om 2 tot 3 lagen epoxy te gebruiken, afhankelijk van het materiaal. Op hout zul je 3 lagen nodig hebben, op een gesloten materiaal als metaal of polyester kunnen 2 lagen al voldoende zijn.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Verwerking van epoxy bij lage en hoge temperaturen
De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn.
Het uitharden van epoxy is een chemisch proces wat zowel warmte genereert als warmte nodig heeft. Het hele proces kan wel twee weken duren, ook al lijkt het na een dag of een paar dagen wel klaar te zijn. Hoelang het duurt voordat epoxy is uitgehard, is afhankelijk van drie verschillende factoren.