Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast). Net als bij witte knoflook verwijder je het velletje en het harde kontje om de teentjes vervolgens op dezelfde wijze te verwerken als gewone witte knoflook.
De mogelijkheden met zwarte knoflook zijn eindeloos. Voeg een lepeltje toe aan je aardappelpuree, wortelpuree, in je dressings, salsa's, marinades, dips, soep, als snack, op bruschetta, in pastasaus, voeg toe aan hummus, verwerk het in kefir, kombucha, appelazijn, bij je gebakken of gekookte groenten.
De zwarte knoflook is goed te gebruiken als gezonde toevoeging aan je maaltijd of als verantwoord tussendoortje. Knoflook zit boordevol met de mineralen calcium, fosfor, kalium, koper en seleen. Deze mineralen heb je nodig om je lichaam gezond te houden.
Knoflook: van wit naar zwart
Zwarte knoflook ontstaat door het fermenteren van verse knoflook. Gedurende het fermentatieproces krijgt de knoflook een zwarte kleur en een zoetere smaak. Gefermenteerde knoflook bevat veel antioxidanten en belangrijke zwavelverbindingen zoals S-Allyl cysteïne.
Zwarte knoflook kopen en bewaren
Bij het kopen van de knoflook moeten de teentjes zacht zijn, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Hoe kun je zwarte knoflook bewaren? Zwarte knoflookbollen en gepelde teentjes kun je het best bewaren in je keukenkastje op kamertemperatuur. De houdbaarheid is vanaf verpakken 1 jaar. Mocht je de bollen langere tijd willen bewaren, dan kun je ze in een afgesloten pot doen tegen uitdroging.
Zwarte knoflook bevat S-Allycysteine, wat oplosbaar is in water. Dit betekent dat uw lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker absorbeert. Door de zachte, gelei achtige textuur en rijke smaak kan het gegeten worden als een ingrediënt of gewoon als een gezonde snack.
Gefermenteerde knoflook, ook wel zwarte knoflook genoemd, is geurvrij en beduidend actiever en gezonder dan rauwe of verhitte knoflook. Breed inzetbaar voor de bescherming en gezondheid van hart, de bloedvaten, degeneratieve ziekten en infecties.
Je kunt de gerookte knoflook gebruiken net zoals je gewone knoflook gebruikt. In gerechten waarbij je de knoflook niet veel verwarmt, zoals kruidenboter of knoflookboter, zul je wel wat merken van de rooksmaak. De knoflooktenen zijn vaak een stuk groter door de uitstekende kwaliteit.
Knoflook wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel als in vlees- als visgerechten, maar ook bij vegetarische gerechten. Denk ook aan sauzen, salades en marinades. In veel recepten wordt de knoflook eerst even aangefruit in de pan.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
Knoflook zorgt in vele producten waaronder sauzen, vlees, worstwaren en salades voor de zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak laat zich vaak omschrijven als doordringend, iets zoetig maar toch ook weer scherp.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Zwarte knoflook was in het verleden te koop bij groothandelbedrijven als de Sligro en de Hanos en bij Chinese supermarkten. Maar tegenwoordig ligt het ook bij de AH in het uienschap. Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast).
De gerookte knoflook die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een heerlijk licht rook aroma en heeft een rijkere knoflooksmaak dan de normaal verkrijgbare knoflook. De smakelijke knoflook wordt tien dagen achtereen koudgerookt boven een mild vuur.
Bollen look ondergaan een fermentatieproces van enkele weken tot drie maanden lang in een temperatuur van 60 à 90°C en met een vochtigheid van 80 à 90%. Dit zorgt voor een maillard-reactie, die de kleur, geur en de smaak van de look verandert. Zwarte look is milder van geur, maar rijker van smaak.
Een teentje knoflook kan al wonderen doen voor een gerecht. Daarom mag deze kleine smaakmaker bij het bakken, braden en kokkerellen nooit op de ingrediëntenlijst ontbreken. Maar ook rauwe knoflook kun je eten. Sterker nog: het zou zelfs gezond zijn.
Knoflook staat bekend om zijn beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat knoflook een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook biedt een verlichting van een hardnekkige verkoudheid en griep. Door twee à drie teentjes knoflook per dag te nemen of een paar kopjes knoflookthee te drinken (met een vleugje honing of gember om de smaak te verbeteren), verdwijnt een verstopte neus, geneest de verkoudheid en versterkt het immuunsysteem.
Knoflook en gember hebben krachtige ontstekingsremmende, antioxidatieve, antivirale en antimicrobiële eigenschappen. Door ze aan je dieet toe te voegen, kun je je immuunsysteem gezond houden.