Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je 'm het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Hoe smaakt tonijn? Tonijn smaakt een beetje naar vlees en heeft ook dezelfde kleur.
Hoeveelheid per persoon
Reken ongeveer 125 tot 150 gram per persoon bij tonijn.
Het is belangrijk dat u de juiste snijtechniek toepast zodat de vis niet uit elkaar valt en zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Als u bijvoorbeeld een stuk tonijn heeft ziet u hier lijnen door lopen. Snijd altijd in een hoek van 90 graden op deze lijnen. Zo krijgt u mooie plakjes die niet uit elkaar vallen.
Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit. Maar tonijnvlees oxideert snel, net als appel. Dat wil de consument niet, en daarom mag tonijn worden behandeld met bijvoorbeeld citroenzuur om het bruin worden te vertragen.
Want een ongekleurd stuk tonijn wordt bruin en oogt bedorven als het niet meer eetbaar is, terwijl een oneetbaar stuk tonijn nog goed en vers kan ogen door de verraderlijke kleurstof. Daarom luidt het advies: hou je neus bij je bord.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je 'm het best grillen of bakken.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Dat betekent niet dat kwik voor volwassenen niet schadelijk kan zijn, maar dan moet je wel érg veel vis eten. Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
Hoe lang kun je Tonijn bewaren? Verse tonijn, filet of een ander stuk vlees, kun je goed verpakt nog een dag in de koelkast bewaren. Vis kan eigenlijk nooit langer bewaard worden. Probeer de vis dan ook altijd meteen dezelfde dag te bereiden.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Biologie
Anders dan de meeste vissen, die wit vlees hebben, heeft de tonijn roze vlees. Dit komt door het myoglobine in de spieren van de tonijn. Deze rode spieren geven de tonijn een groot uithoudingsvermogen.
Wel populair voor de sushi is de witte tonijn, maar ook de geelvintonijn wordt gebruikt. De witte tonijn is, zoals zijn naam al doet vermoeden, witter van kleur dan andere tonijn. De geelvintonijn en andere tonijnsoorten zijn felrood, wat ze aantrekkelijker maakt om te serveren.
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
Je kunt verse vis invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het gevacumeerd is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Tonijn kopen
Heerlijke verse tonijn kunt u online kopen bij Palingshop.nl. Onze Tonijn is AAA Sashimi Quality. Dat is dus tonijn van de allerbeste kwaliteit! Geschikt om te bakken of kort te grillen, maar ook goed om te gebruiken als Sashimi of om Sushi van te maken.
VIDEOEen blauwvintonijn van 278 kilo is zaterdag op de nieuwjaarsveiling op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 333,6 miljoen yen, omgerekend zo'n 2,7 miljoen euro.
De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).