Deze zijn vaak groen of zwart en zitten vast aan de pit. Dan komt een scherp mesje goed van pas. Je kunt ook een zwaar koksmes gebruiken! Leg de platte kant op de olijf (die op een snijplank ligt) en geef met een stevige vuist een flinke klap op de zijde van het mes.
Ontpitten. De olijven kunnen eventueel worden ontpit met behulp van een naaldontpitter. Nadat de olijf precies in een uitholling voor een opening is gerold, wordt de pit door een verticaal bewegende pen uit de vrucht geduwd. Deze pennen zijn stervorming en scherp, zodat de olijven zo weinig mogelijk beschadigen.
Over het algemeen bevatten olijven waar de pit nog in zit, veel meer smaak. Ontpitte olijven liggen op zout water dat de binnenkant van de olijf kan binnendringen. Hierdoor kan deze papperig worden en wordt de opname van zout vergroot. Die zoute smaak kan subtielere smaken maskeren.
Olijven zijn oneetbaar als je ze rechtstreeks van de boom plukt. Daarom wordt er olijfolie van gemaakt ofwel vind je olijven altijd onder water (zout water) of gedroogd. Het zout trekt de bittere vloeistof uit de olijven en maakt ze eetbaar.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Olijven. Rauwe olijven zullen je niet ziek maken of doden, maar je zal het waarschijnlijk ook niet rauw willen eten. Rauwe olijven direct van de boom bevatten een stofje, oleuropein, waardoor ze erg bitter smaken. Door het te pekelen wordt het stofje afgebroken en krijg je die heerlijke olijfsmaak.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot.
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Olijven bevatten ook nog eens vrij veel vezels, die de spijsvertering bevorderen en zorgen voor een goede stoelgang. Het voorkomt obstipatie.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Vooral zwarte olijven zijn gezond en ijzerrijk (3,3 mg per 100 gram). Mannen hebben gemiddeld 8 mg ijzer per dag nodig en vrouwen 18 mg.
Eerst de olijven pletten en drogen, daarna met de Piteba oliepers de olie persen. Met de Piteba notenkraker plet je eerst de olijven en daarna droog je deze in een voedseldroger. De gedroogde olijven gaan inclusief pit in de PITEBA oliepers. Zo pers je pure verse olijfolie!
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.
Op elke kilo olijven voegt u 1 liter water en 1 ons keukenzout toe. Daarna kunnen de olijven bewaard worden in een mengsel van 750 ml water, 250 ml rode wijnazijn en 75 gram zout (steeds per kilo olijven). Naar smaak kunnen dunne plakjes knoflook, rozemarijn, tijm, munt en ander kruiden toegevoegd.
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.
Ze smaken een beetje bitter en zuur en vanuit de evolutie associëren we bitter met giftige stoffen en zuur met bedorven voedsel. De natuur waarschuwt ons als het ware dat we voorzichtig moeten zijn met deze smaken.
Zwarte olijven die geen pit hebben, bestaan eigenlijk niet. Ze krijgen alleen die kleur door de toevoeging van E597. “Groene, onrijpe olijven zijn zeker niet slecht, maar als je écht goede olijven wilt eten, dan moet je zwarte mét pit nemen. En dan liefst olijven die natuurlijk gefermenteerd zijn.
Olijven zijn eetbaar zodra de bittere smaak eraf is. Dit kunt u dus gewoon proeven. Zijn ze nog bitter, dan kunt u nogmaals het proces herhalen, eventueel met een minder sterke salamoia, met minder zout.
Neem een pan water en vul deze met 1,5 liter water en voeg daar 120 gram zout aan toe. Laat het zout oplossen. De olijven worden in een pot gedaan aangevuld met het afgekoelde pekelwater. Vervolgens sluit je het deksel en zet de je de pot 1 maand op een donkere plek.
Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom, de Olea. Het verschil zit 'm in de plukperiode. Groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp, zwarte olijven hangen al wat langer aan de tak. Een natuurlijk gerijpte olijf heeft een donkerbruine, paarse kleur.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend.