Escargot wordt dan gegeten door met een typische 'slakkentang' een huisje klem te houden en met een smalle vork het vlees uit het huisje te halen. In Nederland is dit gerecht meestal slechts een voorgerecht, en wordt het in het algemeen gegeten met (stok)brood.
Zet ze in een bakje met papier, vanaf het moment dat hun uitwerpselen wit zijn, zijn hun darmen leeg. Verwijder de ingewanden, zodat je enkel het spierweefsel overhoudt. En altijd bakken of koken: eet de slakken zeker niet rauw op."
Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak is het beste te vergelijken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon, maar de vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats.
Escargots en slakken: fopperij
Hij is mals, zacht en smakelijk, en is levend of als conserve in potten en blikken te koop. Voor niet-kenners is het oppassen geblazen. Die laten zich gemakkelijk foppen door de in Afrika en Azië gekweekte Achantines.
“Ze zijn heel aards van smaak en je kunt er veel meer mee dan insmeren met kruidenboter en in de oven stoppen.” Bovendien: escargots zijn supergezond.Het vlees is caloriearm, maar zit wel bomvol eiwit.Het bevat mooie mineralen, essentiële aminozuren en minder dan 1% vet.
Escargots (letterlijk: slakken) is een Frans voorgerecht, waarbij gekookte slakken op traditionele wijze worden geserveerd in de schelp, gebakken in de oven met knoflookboter.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Indien je in Bourgogne wil blijven, is een pittige Bourgogne aligoté een betere combinatie. Maar deze suggesties werken beter: een gerijpte witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, een witte Douro of Dão uit Portugal.
Hoe lang is dat houdbaar? Levende slakken zijn circa veertien dagen houdbaar in de koeling tussen vier en zeven graden Celsius.
Volgende stap bij het slakken bereiden is het blancheren van de escargots. Het kokende water doodt de nog slapende escargots meteen. Met een vorkje kunnen de slakken vervolgens uit hun huisje worden gehaald.
Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam te noemen, het bevat vele essentiële aminozuren en is licht verteerbaar. Ook is het rijk aan mineralen zoals magnesium, koper en jodium.
De wijngaardslak is ook wel bekend onder zijn Franse naam, de Escargot de Bourgogne. Het verhaal gaat dat de slak in z'n huidige bereidingswijze voor het eerst is opgediend aan tsaar Alexander I toen die in 1814 Frankrijk bezocht na zijn overwinning op Napoleon.
Voedingsstoffen. Slakken zit vol eiwit, bevatten nauwelijks vet en zijn koolhydraatarm en suikervrij. Daarnaast zitten ze vol met gezonde nutriënten zoals vitamine E, jodium, koper en magnesium.
Slakken hebben net zoals wij een mond. Voorop die mond hebben ze een soort flapjes, waarmee ze kunnen ruiken en hun voedsel selecteren. Daarnaast hebben ze kleine extra tasters iets boven de mond waarmee ze kunnen proeven en voelen en boven op hun kop zitten de ogen op weer een ander paar tasters.
De bek van de slak zit aan de onderkant. Op de tong zitten allemaal harde puntjes, waardoor de tong als een kaasrasp werkt. De slak kauwt zijn eten niet maar raspt het fijn.
Slakken hebben een tong die uit rijen harde tandjes bestaat. Hiermee raspen zij het voedsel af.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Bak de escargots 5-8 minuten in de oven tot de boter kokendheet is. Serveer ze direct met knapperig stokbrood.
Maak een sopje van water met Biotex, breng dit aan op een schone doek en dep hiermee op de vlek om dit eenvoudig weg te halen. Opgedroogde slakkensporen laten een schilferige laag achter op het stoffen oppervlak, die u kunt proberen te verwijderen met een stofzuiger.
Slakken bereiden en eten vraagt wel om een spaar specifieke tools. Zo bestaan er speciale pannetjes voor escargots, met rondjes er in waar je de slakken perfect in kan leggen tijdens het bereiden. En om de boterige lekkernij uit z'n schelp te halen gebruik je het beste een slakkentang.
Eigenlijk eten ze alles, van dood organisch materiaal, overlevende planten, tot kleine diertjes.
De wijngaardslak is een bewoner van warme streken en komt voor in kalkrijke gebieden die voorzien zijn van vegetatie maar niet te dicht begroeid zijn. De slak is herbivoor en leeft van verschillende soorten planten, waarvan uiteenlopende plantendelen worden gegeten.
Zelf maken: slakkenval met bier
Een goede slakkenval maak je zelf door een (jam)potje of kommetje met bier te plaatsen: de slakken kruipen erin en verdrinken.
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
De slakken die het vaakst op het menu staan, zijn de gewone wijngaardslak, de segrijnslak en de 'Franse' wijngaardslak. De meeste van deze slakken komen voor in Frankrijk en worden daar gevangen. Daarom worden slakken vooral in Frankrijk gegeten.