Snijd een bolletje doormidden en beleg met de kroket. Smeer er wat mosterd én mayo op en klaar is je broodje kroket! Over de smaak van de Black Angus croquet kan ik je vertellen dat hij echt heel erg vlezig is. Op een positieve manier.
Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken. Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in.
Zoals je aan de cijfers ziet, ontlopen de twee elkaar niet heel spectaculair. Qua calorieen scheelt het weinig; maar 16 kcal. Het broodje kroket bevat wel meer vet, maar weer minder verzadigd vet en meer koolhydraten.
Wat het aantal calorieën betreft is er weinig verschil. Een broodje kroket bevat gemiddeld 312 calorieën en een broodje kaas bevat gemiddeld 305 calorieën.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren kroketten op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de kroketten in 14-16 min.
Deze kroket dankt zijn naam aan de structuur van het vlees dat als gegaarde “draadjes” in de ragout te vinden is.
„Een broodje kroket bevat ongeveer 350 kilocalorieën en een broodje gezond, met ham, kaas, sla en mayo, kom je op 500 kilocalorieën. Maar het hangt er natuurlijk ook helemaal vanaf hoe je de broodjes maakt. Denk aan sausjes, boter, vette of magere kaas, de grootte van het broodje en de hoeveelheid beleg.”
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (120 gram) broodje kroket, wit. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'broodje kroket, wit'?
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10% vlees in de kroketten, maar in 13 van de 15 gevallen is een groot deel niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten treft de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.
Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Kroketten kun je direct vanuit de vriezer frituren of in de oven/airfryer bakken.
Daar haal je aan het loket een kleine of normale portie friet (€ 3,50, mayonaise of ketchup inbegrepen). Versier je patatje met een frikandel of kroket (€ 2,15) of een kaassoufflé, loempia, kipcorn of bamischijf (€ 2,25). Er is ook een friet speciaal (met mayonaise, curry en uitjes of frikandel speciaal.
Duurder patatje
Daar komen nu de hoge energieprijzen bovenop. Snackbars gebruiken veel energie, onder meer om de olie te verwarmen voor het frituren van patat en snacks. Datzelfde geldt voor fabrieken, waar veel friet wordt voorgebakken. Fabrieken kunnen die prijzen doorberekenen aan snackbars.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Het aantal calorieën van een boterham met kaas kan dus sterk variëren. Maar voor een enkele boterham van 90 kcal en een plakje kaas van 35 gram kom je ongeveer uit op 190 kcal. Voor een dubbele boterham met kaas zijn dit 280 kcal. En smeer je er graag 10 gram roomboter tussen, dan kom je aan een totaal van 353 kcal.
Gebruik dus een thermometer om de temparatuur te checken. Die moet voor het frituren van gekoelde kroketten staan op 180 graden, voor bevroren kroketten 175 graden.