(4) Een serie Shingrix® heeft een effectiviteit van meer dan 90% voor alle leeftijdsgroepen. Beide vaccins hebben een inkoopprijs van 120 tot 150 euro per vaccin.
Gordelroos kunt u voorkomen door u te laten vaccineren tegen deze aandoening. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer, kunnen zich laten vaccineren. Er zijn twee vaccinaties nodig: totale kosten zijn ongeveer 420 euro.
U kunt de prik krijgen bij uw huisarts of de GGD. U moet de prik zelf betalen. Twee prikken kosten samen ongeveer 350 euro.
Er is een nieuw vaccin dat sinds 1 juni 2020 beschikbaar is in Nederland. Op 15 juli 2019 heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix®). Dit vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos.
Preventie van gordelroos
Dit vaccin, genaamd Shingrix, is speciaal ontworpen voor mensen die al eens waterpokken hebben gehad. Het vaccin bevat eiwitten van het oppervlak van het virus dat gordelroos veroorzaakt. Ook bevat het vaccin een aantal stoffen dat de reactie van het immuunsysteem op het virus versterkt.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
Meestal komt gordelroos maar één keer in een mensenleven voor. Heel soms krijgen mensen nogmaals gordelroos. Dit gebeurt bij 1 op de 20 mensen die gordelroos hebben gehad.
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
De pijn bij gordelroos is zenuwpijn. Dit komt omdat er gevoelszenuwen ontstoken zijn. U kunt ook jeuk hebben en soms kan het gebied waar de blaasjes en vlekjes zaten juist gevoelloos worden.
Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.
Indien je zelf beslist om tegen HPV gevaccineerd te willen worden betekent dat meestal dat dit voor eigen rekening is. Indien je jezelf laat vaccineren kost dit 125 tot 150 euro per vaccinatie. In totaal zijn drie vaccinaties nodig, dus 375 tot 450 euro.
Behandeling gordelroos
In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven. Tegen de jeuk krijgt u meestal een poeder of een zalf.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Gordelroos kan op het hele lichaam voorkomen. Meestal zit het op de romp (50%), vooral in het gordelgebied, vandaar ook de naam. Maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen zoals op de armen (20%) of in het gezicht (15%). De uitslag zit meestal aan één zijde van het lichaam in het verzorgingsgebied van één zenuw.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Bij gordelroos zit de huiduitslag altijd aan één kant van uw lichaam. En vaak is de uitslag ook beperkt tot één lichaamsdeel. Meestal zit het op: Uw romp (50%).
Vooral kinderen jonger dan 2 jaar, ouderen boven de 65 jaar, en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem lopen het meeste risico ziek te worden van een besmetting met pneumokokken.
Ruim 20% van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte treedt vaker op bij mensen boven de 60 jaar. Een van de eerste symptomen van gordelroos is een brandende of stekende pijn die soms gepaard gaat met koorts of een gevoel van ziek zijn.
Heb je gordelroos, dan kun je iemand anders niet besmetten met gordelroos. Wel met waterpokken. Besmetting gaat via het vocht uit de blaasjes. Doordat deze vaak op de borst en rug zitten, is de kans op besmetting klein.