Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering.
De kosten van bijvoorbeeld een chlamydia-test zijn ongeveer 40 euro. Zijn er meer testen nodig? Dan kunnen de kosten oplopen tot meer dan 200 euro. Informeer bij je huisarts voor de totale kosten van de soa-test.
Een soa-test via je huisarts valt onder de dekking van je basisverzekering en wordt dus gewoon vergoed door je zorgverzekering. Wel betaal je eigen risico.
Bel voor een afspraak
Let op, jongeren tot en met 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x getest bent, en je hebt nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je geen afspraak maken bij de GGD.
Bij de meeste soa's kun je je vanaf 3 weken na besmetting laten testen. Een hiv-test kan pas na 3 maanden. Laat je wel eerder testen als je klachten hebt. Heb je onbeschermde seks gehad met iemand die waarschijnlijk hepatitis B of hiv heeft?
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering. Bekijk deze video om te zien hoe een soa-test gaat. Voordat je naar de GGD komt is het belangrijk dat je de online vragenlijst hebt ingevuld.
Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD'en (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.
Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Soms merk je wél iets. Bijvoorbeeld wratjes, blaasjes of wondjes op penis, vagina, anus (poepgat) of in je mond. Of pijn bij het plassen.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Als je een soa test laat doen bij de huisarts, kan het soms relatief lang duren voordat de uitslag bekend is. Dit is per huisarts verschillend. Ook is het afhankelijk van het laboratorium waar jouw huisarts mee samenwerkt. Meestal duurt het 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van de test binnen is.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veel voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en bij de vrouwen ook van de baarmoedermond.
Je kunt verschillende klachten hebben door chlamydia. Bijvoorbeeld pijn bij het plassen of tijdens seks of in je buik. Of bloed uit je vagina als je niet ongesteld bent. Er kan ook vocht uit je vagina of piemel komen.
We adviseren je om je regelmatig (minimaal 2x per jaar) te laten testen: Als je veel wisselende contacten hebt. Als je swinger bent. Als je een hoog risico op HIV en andere SOA's loopt zoals mannen die seks hebben met mannen, en sekswerkers.
Na 1 tot 2 weken krijg je de uitslag van een soa-onderzoek en hiv-test. De uitslag van de hiv-sneltest krijg je al binnen een uur. Bij een hiv-test wordt aangeraden om persoonlijk terug te komen voor de uitslag. Bij een soa-test wordt de uitslag steeds vaker per sms of telefonisch gegeven.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter 'C' en je ziet een lijntje langs de letter 'T'. Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig.
Nee, je kunt beter 14 dagen wachten, zeker als je (nog) geen klachten hebt. Het duurt namelijk vaak even voor je een infectie kunt aantonen. Totdat de uitslag bekend is, is het verstandig geen seks te hebben. Heb je klachten, dan kun je natuurlijk wel langskomen.
Je krijgt van de arts of verpleegkundige een wattenstaafje in een buisje. Het uitstrijkje kun je doen op het toilet in de huisartspraktijk of GGD. Je gaat met dit wattenstaafje bij je anus naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je anus. Het staafje doe je daarna terug in het buisje.