Schep een klein lepeltje (ongeveer 2,5 gram) matcha poeder in een kommetje en voeg hier 60 ml koud water aan toe. Gebruik je speciale matcha garde om de matcha stevig te roeren en eventuele klontjes te verwijderen. Als er geen klontjes meer in zitten, kun je nog eens 60 ml water toevoegen. Roer het nog even door.
Een Japanse theeceremonie wordt altijd gecombineerd met een lichte maaltijd vooraf. Vaak is dat iets zoets ter voorbereiding op het drinken van de, soms bittere, sterke Matcha thee. Terwijl de gasten bezig zijn met het eten van de zoete snack bereid de gastheer rustig en bedachtzaam de Matcha thee.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren.
Heeft matcha nadelen? Te hoge concentraties aan plantaardige stoffen kunnen misselijkheid veroorzaken, zeker op nuchtere maag. De tolerantie voor plantaardige stoffen verschilt per persoon. Omdat deze stoffen in hoge concentraties aanwezig zijn in matcha, raden we maximaal 1-2 kopjes matcha per dag aan.
Dagelijks een kopje matcha drinken kan wonderen doen voor je gezondheid. Het zit boordevol antioxidanten, bevordert de concentratie, en kan zelfs helpen bij gewichtsverlies. Matcha is meer dan gewoon groene thee, het is een boost voor je welzijn!
Met zijn krachtige antioxidanten en vermogen om je metabolisme te verhogen, is matcha niet alleen een heerlijke toevoeging aan je dieet, maar ook een krachtige bondgenoot in je strijd tegen de kilo's.
Matcha verbetert de gezondheid van je huid
Matcha helpt niet alleen je teint helder en stralend te houden door je huid te beschermen tegen uv-stralen en vroegtijdige veroudering, maar vermindert ook nog eens de gevolgen van stress op je huid en verbetert haar elasticiteit.
Waarom is Matcha zo duur? Een hoge kwaliteit Matcha wordt met de hand geselecteerd en geplukt en is dus een erg arbeidsintensief proces. Ook het vermalen gebeurd op lage snelheid (slechts 30 gram per uur). De allerbeste Matcha komt overigens van de eerste pluk van het jaar, dus de oplage is zeer beperkt.
Deze traditie is waarschijnlijk begonnen om de drank sneller te laten afkoelen. Tot het jaar 1760 hadden de kopjes waar de thee uit werd gedronken geen oortjes. Iets wat we nu nog steeds wel terug zien bij Chinees en Japans theeservies. Omdat het porselein erg dun was zou het te heet zijn om vast te houden.
Het bevat vele goede en gezonde stoffen, zoals antioxidanten, catechinen (EGCg), vitaminen (A, B-complex, C, E en K), mineralen (selenium, chroom, zink en magnesium), tannines, theïne en vrije aminozuren, zoals L-theanine. Het dagelijks drinken van matcha of andere hoogwaardige groene thee draagt bij aan de gezondheid.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Cafeïne werkt opwekkend en stimulerend. Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.
De belangrijkste effecten van Matcha drinken in plaats van koffie zijn een langduriger en meer gebalanceerd energieniveau, minder bijwerkingen, betere mentale helderheid en concentratie, en mogelijke gezondheidsvoordelen door het hoge gehalte aan antioxidanten.
Dit bamboe lepeltje is ideaal voor het bereiden van een heerlijke Matcha thee. 1 schepje poederthee is ideaal voor 100ml water. Dit bamboe lepeltje is ideaal voor het bereiden van een heerlijke Matcha thee.
Zowel groene thee als Matcha zijn een gezond alternatief voor zwarte thee of koffie. Matcha wint het daarbij van groene thee door de hoge concentratie van antioxidanten.
Iedereen ervaart weer een andere smaak, dat is wat matcha zo uniek maakt. Wat matcha niet hoort te zijn is overwegend bitter en toch is dat wat veel mensen ervaren als ze matcha drinken. Het echte groene poeder heeft een ietwat bittere smaak in het begin, maar hoort daarna over te gaan in een zoetere, zachte smaak.
Matcha poeder van lagere kwaliteit is legergroen of enigszins geelachtig groen.Matcha poeder van hoge kwaliteit is zacht, zijdeachtig en fijn gestructureerd, het is vergelijkbaar met het gevoel van oogschaduw of baby poeder. De poeders van lage kwaliteit zijn ruw, hard en droog van textuur.
Bij gebruik van een metalen lepeltje bestaat de kans dat de matcha gaat oxideren. Laat na het koken ±60 ml water koelen tot ±80 graden Celsius. Voeg een halve Matcha-spoon (± 1 gram) Matcha toe. Klop de thee met een Matcha-klopper tot een zijdezacht schuim.
Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.
Matcha kan gedronken worden bij elke temperatuur tot 80°C, dus ook met koud water of melk.
De geur van goede matcha thee is zoet, met een ondertoon van cacao. Dat nodigt zeker uit om het ook te willen proeven. In het begin is de smaak echter enigszins bitter, met een vleugje spinazie of zeewier.Deze wordt al snel gevolgd door een zachte en zoete nasmaak van chocolade die minuten lang kan aanhouden.
Ceremoniële Matcha is doorgaans de beste kwaliteit Matcha die je kunt krijgen en is uitstekend geschikt om te verwerken tot een pure Matcha thee. Kenmerkend voor deze kwaliteit is dat de smaak niet bitter is, het een felgroene kleur heeft, fris ruikt en heerlijk zoet (umami) smaakt.
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend.