Gebruik een mild reinigingsmiddel op citroenzuurbasis om je douche kraan, of thermostaatkraan te ontkalken. Het concentraat niet rechtstreeks op de mengkraan sproeien, maar op een doekje. Hiermee kun je het schoonmaakmiddel beter verdelen.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.
De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water. Haal nu de rubberen ringen en zeefjes los.
Bij de meeste kranen kunt u dit zeefje – of perlator – makkelijk losschroeven. Leg het in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Is er erg veel kalk, dan kunt u ook pure azijn gebruiken. Na een nachtje weken moet het zeefje normaal gesproken weer vrij van kalk zijn.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.
Hoe vaak dit precies is, hangt af van de waterhardheid bij jou in de buurt. Wij raden aan om de perlator minimaal twee keer per jaar te ontkalken. Om de perlator te ontkalken heb je slechts twee dingen nodig; een teiltje en schoonmaakazijn.
Om de thermostaatknop te verwijderen: houd het onderste deel bij het ventiel stevig vast en trek naar buiten, trek dan ook aan het bovenste gedeelte in de richting zoals weergegeven. Je hoort een klik en de hele thermostaatknop komt er makkelijk af.
Wikkel daarvoor keukenpapier om de kraan en zet dit vast met touwtjes of elastiekjes. Schenk vervolgens schoonmaakazijn over het keukenpapier zodat dit goed nat wordt. Laat dit wederom een nacht intrekken en verwijder het de volgende ochtend van de kraan.
En zo ga je je douchekop ontkalken
Vul de emmer (of bak) met een laag schoonmaakazijn. Maak de douchekop los van de doucheslang en leg deze (volledig ondergedompeld) in de emmer. Laat dit een halve dag weken (zorg dus dat iedereen die dag heeft gedoucht). Schrob daarna met de borstel de laatste restjes kalk eraf.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Eigenaren van drinkwaterinstallaties in bijv. ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels zijn wettelijk (NEN 1006) verantwoordelijk voor het onderhoud van hun drinkwaterinstallatie. Dit houdt o.a. in dat zij de keerkleppen in thermostaatkranen iedere 10 jaar moeten vervangen.
Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom. Open Linksom.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Zelf een thermostatische kraan monteren is een klus die goed te doen is. Met een thermostaatkraan kun je zowel water als energie besparen en daarnaast is de kraan veilig. In deze instructievideo laat Dennis zien hoe je eenvoudig zelf je oude douchekraan of badkraan kunt vervangen.
Uw verwarmingskraan of ook wel thermostaatknop laten vervangen is een mogelijkheid als u niet niet in iedere kamer dezelfde temperatuur wenst, en u bovendien wenst te besparen op uw energierekening. Door het plaatsen van een thermostaatkraan op uw radiator kunt u deze op een bepaalde stand instellen.
Maak verchroomde kranen wekelijks schoon met een sopje van een mild schoonmaakmiddel (groene zeep) en lauw water. Breng dit sopje aan op een zachte, krasvrije doek en poets de kraan voorzichtig schoon. Spoel de kraan daarna goed schoon met lauwwarm water en droog hem met een droge, schone, zachte doek.
Wat is een perlator? Een perlator wordt ook wel een straalregelaar genoemd. Deze straalregelaar is het onderdeel aan het uiteinde van de kraan. De straalregelaar zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt.