Bij vlinderslag haalt de zwemmer met twee armen tegelijk over en door het water. Dit, ondersteunend met de beenslag, maakt deze slag zo zwaar, maar het is ook de tweede snelste slag om te zwemmen. De borstcrawl is de snelste zwemslag.
De vlinderslag is de op een na snelste zwemslag, getuige de onderlinge tijden. De verplaatsing is minder continu dan de borstcrawl, door de gelijktijdigheid van de armbeweging.
De Zwemslag
Borstcrawl is de snelst bekende zwemslag; hij verslaat dus de schoolslag, rugcrawl en de vlinderslag. Om deze reden wordt de borstcrawl vaak gebruikt bij de vrije slag competitie.
De schoolslag is een zwemslag waarbij met de armen het water opzij en naar achteren geduwd wordt. De armen blijven in het water liggen. De benen maken een zijwaartse/achterwaartse trapbeweging. De schoolslag wordt gezwommen in een cyclus bestaande uit een armslag gevolgd door een beenslag.
Vlinderslag: Deze slag is het meest atletisch. De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden de beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Hoe vaak moet je zwemmen? Over het algemeen is het makkelijker om af te vallen als u 30 tot 45 minuten, en dat drie of vier keer herhaalt per week.
(14:00-17:00) De kaartjes kun je bij de kassa kopen voor 3,- per hond.
Maar in het water kan een 500m voor een beginnend zwemmer al snel een kwartier duren. 15 minuten over 500 meter. Wandelend zou je daar nog niet eens de helft van de tijd over doen.
Vrije slag is een wedstrijdcategorie in de zwemsport. In deze categorie zijn er geen verplichtingen. Met andere woorden: iedere deelnemer aan een wedstrijd op de vrije slag kan de stijl (slag) kiezen die hij of zij prefereert.
De vlinderslag is een lastige slag, maar goed aan te leren. Eigenlijk gaat de slag met name over een juiste timing. Armslag en beenslag moeten samenwerken om boven water uit te komen en je armen weer naar voren te zwaaien. In de Vlinderslagcursus behandelen we al deze aspecten van de slag.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." - Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. - Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. - Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Zwem borstcrawl in plaats van schoolslag
Borstcrawl is de snelste en efficiëntste slag van de vier zwemslagen. Het kost aanzienlijk minder energie om een bepaalde afstand af te leggen in borstcrawl dan in schoolslag.
Sommige ervaren zwemmers kunnen de vlinder langere afstanden zwemmen.
Bij de rugcrawl gaan de benen op en neer, vlak langs elkaar, waarbij de inzet van de beweging in de heup begint. De beenslag is hetzelfde als bij de borstcrawl. De armen worden om de beurt over en door het water gehaald. De doorhaal kan zowel met een gestrekte arm als met een gebogen arm plaatsvinden.
Ook voor hart en longen is zwemmen goed. Zoals bij alle sporten vergroot je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter. Wie regelmatig zwemt heeft dan ook een pak minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.