Welke dikte glasband is het meest geschikt? De aanbevolen kitvoeg (aanbevolen door glasproducenten) is 24 kubieke mm, daarmee zorg je voor de beste ventilatie rondom je glas. Met een celband van 9 x 4 mm krijg je doorgaans de beste ventilatie van het glas.
Glasband om het glas te beschermen
Dit glasband is verkrijgbaar in diktes van 2, 3 of 4 millimeter. In de breedte van het glasband heb je de keuze tussen 6 of 9 millimeter. Dit is weer afhankelijk hoe breed de glaslatten zijn en de ruimte die beschikbaar is in het kozijn.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
Uitleg typen glas
De glasdiktes variëren van 4 mm buiten en 4 mm binnenblad, de 4-4 variant, tot 6 mm buiten en 6 mm binnen. Dikker glas kan op aanvraag.
Wanneer glas te strak in de sponning is geplaatst, is het risico op ruitbreuk groot. Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
De dikte van isolatieglas wordt uitgedrukt in millimeters. Bij de notatie van de dikte kom je altijd drie getallen tegen, zoals: 4-14-3. Het eerste getal staat voor de dikte van de buitenste ruit, 4 mm. Het tweede getal geeft de dikte van de spouw weer (14 mm) en het derde getal staat voor het binnenste glas (3 mm).
Welke dikte glasband is het meest geschikt? De aanbevolen kitvoeg (aanbevolen door glasproducenten) is 24 kubieke mm, daarmee zorg je voor de beste ventilatie rondom je glas. Met een celband van 9 x 4 mm krijg je doorgaans de beste ventilatie van het glas.
Enkel glas 4 millimeter bestaat uit één floatglasplaat met een dikte van 4 millimeter. De glasplaat is erg licht van gewicht en kan toegepast worden in nagenoeg alle kozijnen.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
De minimale glasdikte voor een glazen deur, douchedeur of douchewand is afhankelijk van de oppervlakte van het glas. Tot ca. 2 m2 is de aanbevolen glasdikte 8 mm. Groter dan 2 m2 dan is de aanbevolen glasdikte 10 mm.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Aandachtspunten voor 5 mm helder glas:
€ 1,50 zou gaan kosten, terwijl de feitelijke productiekosten veel hoger liggen.
Aandachtspunten voor 3 mm helder glas:
€ 1,50 zou gaan kosten, terwijl de feitelijke productiekosten veel hoger liggen. De minimaal te berekenen oppervlakte verschilt per product en staat vermeld onder het tabje "Meer informatie" op de productpagina.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Gebruik blokjes die minimaal 2 mm breder zijn dan de dikte van je ruit. De dikte van het blokjes is gelijk aan de omtrekspeling van de ruit.
Vervorming voorkomen
Het hout van ramen is slanker dan van vaste kozijnen en mist ondersteuning. Bij verkeerd geplaatste glasblokjes gaan de ramen dan ook vervormen en zullen die gaan uitzakken en klemmen.
Bij een gezaagde sponning kan je de dikte van de glaslat wel op een 9 à 10mm houden, en dat is ruim voldoende dik voor gebruik als glaslat bij een serre. Het heeft altijd de voorkeur om een glaslat langs binnen te plaatsen, je ramen varen er wel bij.
Verfijnd en esthetisch
Dunne glazen zijn esthetischer, lichter en veiliger en bieden een betere optische kwaliteit. De dikte van een brillenglas wordt aangegeven door de brekingsindex. Hoe hoger dit cijfer, hoe dunner het glas. De gebruikelijke indexen zijn: 1.5, 1.6, 1.67, 1.74, 1.8, 1.9.
Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt door een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de constructie is geïsoleerd.