Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Je hebt twee varianten: harde en zachte buis. De harde koperen buis is in lengtes verkrijgbaar en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
10 meter leiding van dia 12 heeft een inhoud van ca. 1,2 liter.
40 mm of 32 mm is een factor 1,25 meer, maar het gaat om het oppervlak, en dat is 1,25 * 1,25 = ongeveer 1,5. Sterker nog, in het centrum van een buis stroomt het water veel harder dan langs de wanden, en dus mag je die 1,5 nog een beetje opkrikken.
Hydrofoorpomp: de pomp om waterdruk te verhogen
Wanneer u de waterdruk om één van bovenstaande redenen wilt verhogen, dan kan een hydrofoorpomp uitkomst bieden. Deze pompen, ook wel “homeboosters” genoemd, verhogen de druk en zorgen dat deze constant blijft. Ook als er op meerdere plekken in huis water wordt gebruikt.
De diameter van een cv leiding is altijd 15 mm. Door middel van een T koppeling te gebruiken 22 x 115 x 22 mm een knelkoppeling genoemd kunt u een aftakking maken van de 22 mm hoofdleiding. U moet er wel voor zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de 22 mm hoofdleiding zit.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Normaal wordt er een diepte van 80 cm aangehouden om de leiding ook vortstvrij te houden.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
De minimale druk die volgens de wet aangehouden moet worden bedraagt 150 kPa. De wettelijke druk (drukgarantie) op de watermeter moet dus minimaal 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden. De maximale toegestane uitgaande druk van pompstations bedraagt 650 kPa.
Het debiet is de hoeveelheid water dat per uur uit jouw kraan stroomt. Hieronder vind je een overzicht terug van de debieten per type aansluiting en meter. Bijvoorbeeld: Ik heb een aansluiting met diameter DN 32 en een watermeter met diameter DN 20, dan kan ik een maximum debiet krijgen van 2,5 m3 per uur.
Leveringscapaciteit en vastrecht
Ongeveer 3% heeft een capaciteit van 2.500 liter per uur of groter. Dat zijn meestal bedrijven of grote woonhuizen. De resterende 1% zijn bedrijven met een nog grotere capaciteitsbehoefte, tot wel 250.000 liter per uur.
Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorstroming van ongeveer 10m3 per uur. Voor een rustige laminaire stroming (minimaal energieverlies) wil je niet hoger gaan dan 1 meter per seconde. Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorvoer van maximaal 30m3 per uur.
Wanneer je sproeiers op de waterleiding aansluit, is het erg belangrijk om te kijken naar de waterdruk en het verbruik. Doorgaans kun je twee tot vijf sproeiers tegelijk aanzetten, afhankelijk van het soort sproeier dat je wilt gebruiken.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.
Waterdruk is de druk die op het water in de waterleiding staat. U merkt dat aan de hoeveelheid water die uit de kraan komt als u hem helemaal openzet. WML regelt die druk automatisch met elektrische pompen. De druk op de watermeter moet minimaal 1,5 bar oftewel 150 kPa zijn.