Het klassieke koudschuimmatras in verschillende hardheidsgraden, en scoort erg goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame lagen schuim die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur.
Tegenwoordig zijn de matrassen minimaal 16 a 18 centimeter dik, beter zijn de matrassen rond de 20 a 25 centimeter dik. De dikte van het matras bepaald het niveau van het comfort van het matras. Hoe dikker het matras hoe meer comfort het matras zal bieden dan een dunne variant.
De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65. HR = High Resilience wat voor hoge veerkracht staat. Lagere HR waardes kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim slapper en minder veerkrachtig maakt. Een echt goed koudschuim matras is zonder twijfel de Comfort Premium Air.
Er geldt bij matrassen dat hoe dikker het matras, hoe meer lagen er tussen in zitten en des te meer het zich kan aanpassen aan je lichaam. Oftewel, hoe dikker het matras hoe comfortabeler. Zeker op een harde ondergrond is het aan te raden om een voor een dik matras (23-25 cm) te kiezen.
Ook spelen uw persoonlijke kenmerken een grote rol bij het kopen van een nieuw matras. Denk daarbij aan uw lichaamsgewicht, postuur en lengte. Dit zijn slechts een enkele voorbeelden. Daarnaast zijn allergieën zoals de allergie voor een huisstofmijt die de beperking op de keuze van het materiaal van uw matras vergroot.
Een HR koudschuim matras met SG 20 en SG 60 kunnen dezelfde hardheid hebben. Echter biedt het SG 20 matras een zeer matige ondersteuning, terwijl de SG 60 een uitstekende veerkracht en ondersteuning biedt. Het is daarom belangrijk om altijd het soortelijk gewicht van een HR koudschuim matras te achterhalen.
De consumentenbond raadt een koudschuim matras met minimaal SG 35 aan hoewel dit in de praktijk alleen voor kinderen tot 30 kilo geschikt is!. Voor traagschuim gelden weer andere waarden en is het niet per definitie zo dat hoe hoger het soortelijk gewicht hoe beter het traagschuim.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Hoe dik zou een goed traagschuimmatras moeten zijn? Een goed traagschuim matras zou minimaal 22 cm dik moeten zijn maar liever nog iets dikker. In principe biedt een dikker matras gewoon meer comfort dan een dunnere variant. Een dikte van 22 of 23cm biedt meer comfort en gaat langer mee, zeker voor zwaardere mensen.
De lengte is hoe dan ook 2 meter. De breedte is er in 80, 90, 120, 140, 160, 180 en 200 centimeter. Het matras is 18 centimeter dik. Afhankelijk van de breedte van het matras, verschilt ook het gewicht.
De meest voorkomende lengtemaat voor een matras is 200 cm. De breedtematen zijn vrijwel altijd 80 cm, 90 cm, 140 cm, 160 cm en 180 cm.
Nadelen koudschuim
Een ander nadeel is het verschil in kwaliteit. Vaak zegt de prijs van het matras iets over de kwaliteit van het matras. In de winter wordt koudschuim niet altijd als even prettig ervaren. Het matras heeft een hoog ventilerend vermogen, waardoor deze ook in de winter koel blijft.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Waar word koudschuim voor gebruikt? Polyurethaan schuim (ook wel koudschuim genoemd) kan heel flexibel maar ook juist heel stug zijn. Voor de matrassen industrie wordt uitsluitend flexibel polyurethaanschuim gebruikt maar voor de meubel industrie wordt zowel hard als zacht koudschuim gebruikt.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
De koudschuim HR 40 is een stevige en goede kwaliteit schuimrubber. Te gebruiken in kussens voor zowel buiten als binnen. Door de stevige opdruk van het schuimrubber komt het schuim weer helemaal in model terug. En het verdraagt de druk op één plek ook nog eens goed.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
De gemiddelde prijs van een matras ligt rond de 900 euro. Matrasprijzen variëren echter enorm. Zo zijn er goedkope matrassen die nog geen 100 euro kosten (bv. van Lidl en IKEA), maar ook matrassen waar je duizenden euro's voor neer moet leggen.
als je een nieuw matras uit de verpakking haalt. Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.