Bunkers zijn vooral bekend als de grote massieve gevaarten van gewapend beton die deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. Ze zijn uitgevoerd met muren en daken van 2 tot 3,5 meter dik.
Voor de bouw van een bunker moest eerst een gat worden gegraven. Vervolgens werd het omvangrijke frame van betonijzer opgebouwd, waaromheen de houten bekisting voor het beton werd aangebracht. Vervolgens werd het beton gestort dat 24 uur moest drogen.
Vanwege de grote vuurkracht van de artillerie en de kracht van afgeworpen bommen, werden bunkers gebouwd met een dak en wanden van 2 tot 3.5 meter dik gewapend beton, die daarmee bestand waren tegen een directe treffer van een bom van 500 kg.
Bij de aanleg van veel metrostations in Amsterdam en Rotterdam is een atoomschuilkelder in- of aangebouwd. Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro.
Bunkers zijn vooral bekend als de grote massieve gevaarten van gewapend beton die deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. Ze zijn uitgevoerd met muren en daken van 2 tot 3,5 meter dik.
Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog. Deze bunkers maken deel uit van de Atlantikwall, de ruim 5000 kilometer langs verdedigingslinie van de Duitse bezetter langs de Atlantische kust.
Museum Bescherming Bevolking Grou - Forten. In de grootste bunker van de Bescherming bevolking in Nederland zit sinds 2014 het Museum Bescherming bevolking.
Bunkers, schuilplaatsen en ander erfgoed
In veel gemeenten werden schuilkelders ingericht. Soms in bestaande gebouwen, soms nieuw gebouwd. Net zoals de meeste luchtwachttorens zijn veel van deze bouwwerken inmiddels weer verdwenen. Soms herbestemd, in andere gevallen gesloopt.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
Veel gebouwen waren bestand tegen bommen, of wel 'bomvrij', zoals de kazematten: bunkers om vanuit te schieten of om in te schuilen. Aan de ijzeren haken aan de buitenkant kon men camouflage bevestigen.
Tijdens de Koude Oorlog waren er overal in Nederland schuilkelders en atoombunkers, maar inmiddels is daar niets meer van over. Dat is het gevolg van de afschaffing van de Wet Burgerbescherming in 1986.
In Albanië staan ongeveer 700.000 bunkers, in elke regio zijn er duizenden te vinden. Je ziet ze letterlijk overal, in steden, op bergen en aan het strand.
In Chongqing, in het zuidoosten van China, opent 's werelds grootste bunker 816 Nuclear Military Plant de deuren voor publiek. De bunker is 93.000 m² groot en werd vanaf de jaren 60 tot in 1984 gebruikt om nucleair plutonium te maken. Nu kun je de gigantische ondergrondse grot compleet met lichtinstallatie bewonderen.
'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten.
Bijvoorbeeld waarnemersbunkers, commandobunkers, vuurleidingsbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, telefoonbunkers, slaap- en woonbunkers, toiletbunkers, eenmansbunkers (Tobruks/Tobroeks),…
Een kernoorlog of atoomoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Een oorlog waarbij beide partijen kernwapens inzetten is er tot op heden (2023) niet geweest.
Na 24 uur is 80% van het stof neergedaald. Blijf dus minstens 24 uur binnen, maar hoe langer hoe beter. Echt dichtbij de ontploffing moet je mogelijk zelfs een maand binnen blijven. Helaas is straling niet te zien, horen of ruiken, dus vertrouw op de klok.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
Wist je dat de diepste bunker in de wereld zeven meter diep is en ligt op de Royal St. George Golf Course in Kent, Engeland?
Atlantikwall met 550 'Texelse' bunkers. Maar liefst 550 bunkers liet Hitler bouwen om Texel te beschermen tegen de invasie van de Geallieerden.
Zo bestaat het Bunkermuseum in IJmuiden uit zes grotendeels ondergrondse bunkers, vanwaaruit tijdens de oorlog de havenmonding werd verdedigd.
De overheid kan allereerst opdragen om te schuilen door een gebouw binnen te gaan of binnen te blijven. Ook kan de overheid aan groepen mensen het advies geven om jodiumtabletten te slikken. De derde optie is om een gebied te evacueren.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
In het algemeen stelden Nederlandse aannemers zich coöperatief op ten aanzien van de Organisation Todt, de Duitse organisatie die verantwoordelijk was voor de aanleg van de Atlantikwall. In totaal waren ongeveer 50.000 Nederlanders actief voor de Organisation Todt.