De meeste boxkleden zijn tussen de drie en vier centimeter dik. Let op dat je niet een te dik en zacht kleed koopt, in verband met verstikkingsgevaar. Je baby zou hier met zijn gezicht in kunnen wegzakken. Een extra babymatras in de box wordt afgeraden, omdat je kind tussen het matras en het kleed kan komen.
Neem een comfortabel boxkleed dat niet té zacht is. Je baby's gezichtje moet er niet in kunnen wegzakken; dan heb je namelijk kans op verstikkingsgevaar. Als je het boxkleed toch nog wat te dun vindt, kan je er een stevig en vlak boxmatras onder leggen. Je baby ligt dan net wat comfortabeler.
Dikte van het boxmatras
Nu zijn de meeste box matrassen tussen de 4 en 6 centimeter dik, dus daarbij zit het wel goed.
Zorg dat het boxkleed op de boxbodem goed passend is, dan kan je kind er niet onder terechtkomen. Een extra babymatras in de box wordt om deze reden absoluut afgeraden!
Hoeveel boxkleden heb je nodig? In de praktijk blijkt dat veel ouders twee boxkleden aanschaffen. Een boxkleed is natuurlijk ook handig om mee te nemen als je op visite gaat. Zo heb je altijd een fijn plekje om je kindje op te leggen.
De standaard afmeting van een box is meestal 80 x 100 cm. Dit is handig om te weten voor als je een boxkleed of matras gaat kopen.
Fiberfill of wattine wordt gebruikt als vulling voor bijv. boxkleden, speelkleden en meubels.
Leg nooit een extra matras in de box. Dit om beklemminggevaar te voorkomen. Een kind kan klem raken tussen het matras en de zijwand van de box.
Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen. In de box heeft je kleine namelijk speelgoed en alle ruimte om te spartelen. Ook heb je gelijk een fijn plekje om al het speelgoed voor je baby in te leggen, en met een box met lade heb je extra opbergruimte.
De meest gangbare maten voor een boxkleed zijn: 75×95, 80×100, 70×90, 75×90, 80×80, 90×90 en 100×100 cm. Is er echt geen passend kleed voor in je box te vinden voor de maat van jouw box? Koop dan liever een kleed dat iets te groot is dan te klein.
Een matrasje voor een (baby)ledikant is meestal 60 à 70 cm breed en 120 à 140 cm lang en dient minimaal 10 cm dik te zijn. Voor wiegje kun je een matrasmaat aanhouden van 40 cm breed en 80 lang. De dikte van een wiegmatrasje dient minimaal 5 cm te zijn.
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Als je een box gaat kopen, of er al eentje hebt, is een boxkleed super handig! Het zorgt ervoor dat je baby een langere tijd comfortabel kan liggen. Naarmate je baby wat beweeglijker wordt, zorgt een boxkleed ook voor een zachte ondergrond waar minder snel armpjes en hoofdjes tegen gestoten kunnen worden.
Hoe lang je kind het fijn vindt om in de box te spelen verschilt per kind. Sommige kinderen vinden het fijn om tot 18 maanden in de box te spelen, andere zijn het met 8 maanden al zat. De box is voor kinderen een veilige plek om te spelen, waar ze soms ook even tot rust kunnen komen.
Iedere ouder bepaalt natuurlijk voor zich wanneer het tijd is om de box weg te halen. Ik ben eens wat gaan zoeken op het web en leeftijden die ik het meest tegenkom zijn 12 tot 18 maanden. Maar er zijn ook ouders die al vóór de eerste verjaardag van hun kind besluiten dat de box niet meer nodig is.
In de basis bieden alle aanbieders wel een box voor 2 personen, vaak standaard met 3 maaltijden. De prijs voor een maaltijdbox voor 2 personen met 3 maaltijden ligt gemiddeld tussen de €35 en €40.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Zodra je kind is geboren, mag hij in de box. Daarin kun je hem steeds korte periodes neerleggen. Voor je baby is het fijn om dicht bij jou te zijn en te horen dat je in de buurt bent.
Geen volwaardige slaapplek dus. Het advies van VeiligheidNL luidt: gebruik een babynestje in de box of op een kleed en blijf erbij. Gebruik deze niet in de wieg, ledikant of ouderlijk bed'.
Tip: voor een boxkleed adviseren wij de fiberfill 4x dubben te gebruiken. Dus voor een boxkleed van ca. 90x75 gebruikt u 2meter fiberfill en laat u deze dubbelgevouwen.
400 grams - Veel gebruikt voor boxkleden e.d. De 400 grams is ca. 4 cm dik.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel. De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Als je kind de eerste keer een kwartier in de box ligt, is dat lang genoeg. Zo geef je het de tijd om aan de box te wennen. Zodra je kind zich gaat optrekken en probeert te gaan staan, zet je de bodem in de laagste stand.