Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht. Vervolgens mag de maximale pleisterdikte op de muren niet dikker zijn dan 25 mm en op de plafonds 15 mm.De dikte van de laag is ook afhankelijk van het type pleisters.
De laagdikte van glad stukwerk kan variëren van 1 mm dikte tot 10 cm dikte afhankelijk hoe krom de muren en plafonds lopen.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
De gemiddelde dikte voor deze stuclaag ligt tussen de 8 mm en de 5 cm. Mocht u een nieuwbouwwoning willen laten stucen dan kan er een filmlaag worden aangebracht dit kan zowel over de betonnen muren en de plafonds.
Pleisterwerk kan worden aangebracht vanaf 1 mm dikte tot aan wel 5 cm. In een nieuwbouw woning zal de pleisterlaag maar een paar mm dik worden aangebracht, terwijl in een bestaande oudere woning snel al diktes worden bereikt van 1 cm, dit word dan ook vaak raapwerk genoemd.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d." - pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
Toepassing. Je kunt Knauf Roodband toepassen in alle types ruimten en gebouwen, behalve in vochtige ruimtes. De hechtpleister leent zich uitstekend voor het stucen van binnenmuren en plafonds met een grove structuur die je mooi strak wilt maken.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Waarom stucen over purschuim? Om de naden op de muur mooi af te kunnen werken dient de stukadoor deze stukken ook mee te nemen. Dit kan probleemloos wanneer deze zijn opgevuld met purschuim. Wij adviseren je wel om een stukadoor in te schakelen voor deze klus.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Iedereen kan stucen, maar u moet wel weten waar u tijdens het stukadoren op moet letten. Als in de wand veel oneffenheden zitten en die wilt u gaan behangen, betegelen of schilderen, is het aan te raden om de muur glad te maken voor een mooi eindresultaat.
Zeker als u uw muren wilt gaan verven of behangen, zouden wij u ten zeerste willen aanraden om uw muren eerst te laten stucen. Het stucen van muren en plafonds is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken uit een modern interieur.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
De meeste ondergronden kun je laten stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.).
Vaak werken stukadoors op basis als ZZP'er. Het uurtarief kan daardoor meestal verschillen. Ga er vanuit dat een stukadoor ongeveer € 1.700 per maand verdient als deze net begonnen is. Een goede stukadoor met een groot netwerk kan tot zo'n € 2.950, – per maand verdienen.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Dikke lagen: Goldband
Voor dikkere stuclagen kun je beter Goldband gebruiken. Dit handgips smeer je vanaf 1 cm laagdikte tot maximaal 2 cm.