Massieve/monoliet betonvloeren in woningen hebben een dikte van 7-12 cm. Andere namen voor deze soort vloer zijn: gevlinderde betonvloer of gepolierde betonvloer.
Voor het aanbrengen van wapening in betonvloer gebruiken wij verschillen typen. Voor een gevlinderde woonbeton vloer met een dikte van 7 cm gebruiken wij wapening Ø 6-100 mm. De wapening in de betonvloer buiten is minimaal Ø 8-125 mm. Dit komt omdat de betonvloer voor buiten een minimale dikte heeft van 12 cm.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Als u vloerverwarming installeert wilt u natuurlijk scheurvorming voorkomen. Kies daarom voor een beton vloer van minimaal 10 centimeter dik zodat hier twee keer een beton net in geplaatst kan worden. De maximale dikte voor de vloer bedraagt 18 centimeter.
De laagdikte van een funderingslaag wordt in het ontwerp bepaald. Als minimum dikte geldt een maat van 150 mm voor een vloer op palen en 200 mm voor een vloer op staal. Veelal wordt omwille van draagkracht een iets grotere dikte toegepast, afhankelijk van de vastheid van de ondergrond.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Hoe dik is een vloeropbouw met vloerverwarming? Als je vloerverwarming legt, zal je vloeropbouw dus dikker zijn dan normaal. Hoeveel dikker precies, hangt af van het type systeem. Ga je voor vloerverwarming met een halfdroog systeem, dan varieert de dikte zonder extra isolatie tussen 8,5 en 14 cm.
Vaak wordt bij het ontwerp een dekvloer met een dikte van minstens 6 cm voorzien, of zelfs 8 cm bij vloerverwarming.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
Voor een betonnen terras is de minimale dikte 15 centimeter. Voor een betonnen oprit is dat 20 centimeter. Dat komt door het gewicht dat een oprit moet kunnen dragen.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Minimale betondekking: boven bovenste wapeningsnet moet voldoende beton zitten (3 à 4 cm). Belangrijk om roest van de ijzers te voorkomen en voor de goede hechting van beton aan de wapening. Gebruik hiervoor geschikte afstandshouders.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Mogelijkheden infrezen vloerverwarming
Zo is het noodzakelijk dat de dekvloer van zandcement of anhydriet is. Daarnaast moet de vloer vlak zijn en een dikte van minimaal 30mm hebben, zodat er voldoende van de dekvloer overblijft onder de ingefreesde sleuven (zodat er geen scheuren kunnen ontstaan).
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Je kunt vloerverwarming bijvoorbeeld combineren met een betonvloer, al moet je wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Beton zet nu eenmaal makkelijk uit en is gevoelig, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Maak dus gebruik van uitzetvoegen en zorg ervoor dat je betonvloer voldoende dik is.
EPS: wanneer je genoeg ruimte onder je betonvloer hebt, kun je geëxpandeerd polystyreen (EPS) aanbrengen. In de volksmond staat dit materiaal bekend als piepschuim. EPS is een goedkope en betrouwbare keuze voor het isoleren van betonnen vloeren. Bovendien is het in verschillende diktes te verkrijgen.
Kosten betonvloer met verwarming. De kosten van een gegoten betonvloer inclusief vloerverwarming liggen tussen de 120 en de 200 euro per vierkante meter inclusief materialen en plaatsing.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn. Over het algemeen is EPS (ook wel Tempex op piepschuim genoemd) gewoon prima.
Een funderingsplaat is een plaat van zo'n 20 à 30 centimeter dikte in gewapend beton die op de volledige oppervlakte van de constructie wordt gelegd. Dankzij deze dragende structuur worden funderingswerken zoals gleuven onder de draagmuren van een gebouw overbodig.