Kortwieken doet geen pijn, maar het kan wel nadelen hebben. Vogels kunnen onzekerder worden, kunnen niet meer vluchten en in sommige gevallen leidt kortwieken tot veer-beschadigend gedrag en plukken. Het besluit om wel of niet te kortwieken moet dus weloverwogen genomen worden.
Tijdens de rui ontwikkelt de kip weer nieuwe slagpennen. Deze moeten opnieuw gekortwiekt worden. Kortwieken moet dus één keer per jaar gebeuren. Vanaf 2018 is kortwieken volledig verboden.
Wanneer één vleugel van de vogel gekortwiekt wordt, raakt een dier uit balans als hij probeert te vliegen. Een nadeel kan zijn dat de borstspier bij een jonge vogel zich uit verhouding ontwikkelt. Ook kan een vogel in geval van nood (bijvoorbeeld de aanwezigheid van een roofdier) niet vluchten.
Veel mensen schijnen te denken dat geknipte veren in een paar maanden weer aangroeien, terwijl dat bij de meeste soorten minstens een half jaar kan duren. Bij de grotere soorten kan het zelfs meer dan een jaar duren. Het is ook niet alleen een kwestie van wachten tot de veren weer aangroeien.
Bij het kortwieken worden de slagpennen van een vleugel ingekort. De slagpennen zijn de grote veren die nodig zijn om te kunnen vliegen. Als deze langs één zijde worden ingekort, dan zal de vogel uit balans geraken als hij probeert op te vliegen.
Kortwieken is de handeling waarbij aan één zijde de belangrijke veren van de vleugel van een vogel worden afgeknipt om te voorkomen dat ze wegvliegen. Deze belangrijke veren worden de slagpennen van de vogel genoemd. Het kortwieken is een pijnloze handeling, die vaak wordt vergeleken met nagels knippen.
Leewieken is een lichamelijke ingreep, want hierbij wordt een middenhandsbeentje (met daaraan vast de slagpennen) geamputeerd. De duim, met daaraan drie slagpennen, blijft behouden. Dit is definitief en kan dus nooit meer aangroeien. De ingreep wordt uitgevoerd hij de zeer jonge vogel (tot drie weken).
Ontsnapte kippen hebben minder kans om te overleven, waardoor het soms verstandig kan zijn om het vliegen te belemmeren. Voorkom daarom vliegen door kortwieken. Hierbij worden de buitenste veren, de slagpennen, van de vleugel afgeknipt.
Sommige krielkippen kunnen uitstekend vliegen en bereiken een hoogte van tien tot twaalf meter. Grotere kippen kunnen maximaal twee tot drie meter hoogte bereiken. Eigenlijk vliegen kippen niet echt. Ze springen en fladderen, maar vallen vrij snel weer naar beneden.
Waarom kippen houden in de tuin? Kippen zijn uitstekende tuinhulpjes. Als je ze los laat rondscharrelen in de tuin, helpen ze met het wieden van de bodem. Daarbij zijn kippen goede afvalverwerkers; ze eten plantaardig organisch afval, dat je niet in de groenbak hoeft te gooien.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
U hoeft alleen maar de veren van één vleugel te knippen om uw kip uit balans te brengen zodat ze niet weg kan vliegen. Knip de slagpennen. De slagpennen zijn vaak de eerste tien veren van de vleugel. Knip ongeveer 50% van de veren af.
2. Kleurrijk. Kippen hebben kleine oogjes, maar zien meer kleuren dan wij. Het netvlies van een mens bestaat namelijk uit drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen, terwijl het netvlies van een kip uit wel vijf soorten lichtgevoelige cellen bestaat!
Orpington kippen zijn rustige en tamme kippen die niet hoog kunnen vliegen. Het zijn grote Engelse kippen die oorspronkelijk gefokt werden voor zowel legkip als vleeskip.
Hoe knippen
Zorg ervoor dat de vogel goed vastgehouden wordt en dat de vleugel op de juiste wijze gespreid wordt. Controleer voorafgaand aan het kortwieken op de aanwezigheid van bloedpennen. Kortwiek beide vleugels en doe dit zo symmetrisch mogelijk. Kortwiek uitsluitend de slagpennen en nooit de broekpennen.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Kippen stellen niet heel veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog en tochtvrij zitten en er toch voldoende ventilatie is. Een kachel aanleggen is dus niet nodig. In het hok moeten legnesten en zitstokken zitten. Zorg wel voor schaduw .
Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open. Ze kunnen waken en slapen tegelijk. Het oog dat ze open houden staat in verbinding met de hersenhelft die wakker blijft.
Volwassen kippen:
Meestal start het ruiproces in de late zomer of vroege herfst, wanneer de dagen korter worden. Deze rui duurt tussen de 8 en 12 weken. De ruiperiode komt bij volwassen kippen ieder jaar terug. Tijdens deze periode van maximaal 8 weken zal de eileg iets minder zijn.
Hoe pak ik mijn kip op? Gebruik beide handen wanneer u een kip wilt oppakken zodat u haar vleugels tegen haar lichaam kunt houden. Dit voorkomt dat ze met haar vleugels kan slaan. Til haar op en plaats een hand onder de kip en houd haar poten tussen uw vingers (houd alleen de middelvinger tussen de poten).
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.